Медиците изнемогват от лавинообразния скок на сигналите

В разгара на пандемията спешните медици са залети от сигнали.  Голяма част от хората, които звънят на телефон 112 са със симптоми или са заразени с коронавирус. Това означава екипите да отидат на адреса с предпазно облекло, което допълнително забавя реакцията. Има ли опасност пациенти да останат без бърза помощ.

През послените дни, когато се забелязва и скок в броя на заболелите, в „Спешна помощ” -София са на ръба на възможностите си. За да се справят, тук работят повече екипи от обикновено. Това, казват медиците, е единственият шанс да се отзоват на всеки сигнал. Ето и пример - само за 12-часовото дневно дежурство в неделя, на тел 112 са подадени над 300 сигнала за хора, които се нуждаят  от медицинска помощ. Близо 120 от тях са били за доказани, съмнителни и контактни на  заразени от  COVID- 19 .

 С лавинообразното нарастване на броя заразени расте драстично и броят на сигналите към 112.  Лекарите, които работят в „Спешна помощ” казват,че не рядко хората преувеличават, за да са сигурни, че помощ ще дойде.

„Ние сме линия която изпълнява спешност. А отиваме да направим една визитация”, заяви д-р Ана-Мария Николаева  от  ЦСМП- София.

Още по-опасни са случаите, когато хората премълчават част от симптомите си.  Защото всеки път, когато има съмнителен, контактен или доказано заразен с COVID – 19, медиците прилагат специални мерки за безопасност.

“Kогато получим сигнал за COVID- 19 или съмнения .. екипът, където и да е в София трябва да се върне в централата, да се облече в пълно предпазно облекло”, посочва Катя Сунгарска, говорител на ЦСМП – София.

Чак след това екипираните медици се отзовават на сигнала.  Ситуацията става по-сложна, ако пациентът се нуждае от хоспитализация. Защото не винаги има легла.

„Случва се докато линейката пътува до определената болница, ако е останало едно единствено -  да се изчерпа и да ходи в следваща и по-следваща болница…”, заяви Катя Сунгарска, говорител на ЦСМП – София.

Болници спират плановите операции, разкриват се нови COVID-19 отделения

Когато остави пациент в болницата, екипът се прибира в централата. Където и медиците и линейката минават през пълна дезинфекция, за около час

„Само дезинфекцията е час, за да отидем, да го прегледаме…минимум 2 часа ..” разказва спешен медик. „През това време сигналите не спират”, допълва Катя Сунгарска, говорител на ЦСМП – София.

За да се справят с повечето сигнали – медиците трябва да работят извънредно. Така, ако по принцип на едно дежурство  има между 15 и 18 екипа, то през днешния ден са 25.

И въпреки че екипите са повече от обикновено, то спешните медици са изключително натоварени. Часът е около 1 по обед . А паркингът пред столичната „Спешна помощ” е празен. Всички са на адреси.  Така, за да могат да се отзовават само на спешните адреси, медиците молят – на спешния телефон да се подават само спешни сигнали. Иначе може да е фатално.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: Снимка: Getty Images