Това съобщи говорителят Катя Сунгарска

Петима лекари от Спешната помощ в София са диагностицирани с коронавируса само за ден. Това съобщи говорителят Катя Сунгарска.

Всекидневно между 15 и 20 екипа на Спешна помощ работят в столицата, но за населението на София по стандарт се изискват минимум 80 екипа.

Проф. Витанов: 70 хиляди заразени в края на ноември е оптимистична прогноза

„Всички лекари полагат извънреден труд. Работят в абсолютна организация. Взимат се всички мерки за безопасност. Спешна помощ е първата линия на първата линия. Не липсват обаждания от пациенти, които крият COVID-симптоми, а това подлага екипите на риск", каза още Сунгарска.

Голяма част от болничните легла, определени за пациенти с COVID в столицата, вече са изчерпани. Това допълнително забавя екипите, които са в постоянна връзка с центъра за триаж на пациенти. Той заработи от началото на септември в Инфекциозна болница. Докато линейката пристигне в болница със свободни легла, се случвало мястото вече да е заето.

Две катастрофи с линейки в София (СНИМКИ)

„Това също ни затруднява, защото всяко ходене от болница на болница с пациента отнема време… И вчера се случи с наш екип - от 9.00 ч. сутринта успя да хоспитализира пациента едва в 13.30 ч.“, поясни Сунгарска.

Тя подчерта, че рискът от дефицит на лекари е голям и призова гражданите да проявяват търпение. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БНР