2 316 са вече настанените в болници

Отново скок в броя на заразените и починалите с COVID-19 за денонощие. Новите регистрирани случаи на коронавирус са 2 760 при направени 9 946 PCR теста. Най-много новоинфектирани има в София – 1 075, следвана от Пловдив с 206 и Благоевград със 160. 

Активните случаи към момента са 25 105, от които са хоспитализирани 2 316. В интензивни отделения се лекуват 162-ма пациенти. 

За изминалите 24 часа с COVID-19 са починали 36 души. Сред тях и учителка на 39 години от Севлиево. 

Преборилите заразата са 216.

Рекордна заболеваемост и 50% ръст на смъртните случаи от COVID-19 у нас (ВИДЕО)

За момента налагането на още по-строги мерки не се очаква, заявиха от Оперативния щаб на редовния си брифинг. Трябвало първо да се провери как сработват правилата, въведени от днес. Здравните власти искат много по-бързо да започнат да се откриват заразените, така че да не се предава нататък болестта. Това може да стане чрез въвеждането на бързите антигенни тестове като първи скрининг за наличието на коронавирус. Тези бързи тестове трябва да се прилагат навсякъде, където има струпване на много хора – болници, градини, училища, офиси. Идеята е постепенно тези бързи тестове да изземат част от функциите на PCR-тестовете, които са по-бавни и скъпи.

В повече от половината области у нас разпространението на вируса вече е дифузно, категорични са лекарите. 

„Все по-трудно става нашето ежедневие. Спешните отделения буквално изнемогват, проблемът ще се задълбочи. Длъжни сме да направим максимално възможното и за нас, и нашите близки", заяви заяви шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

Един от всеки 100 хоспитализирани се нуждае от интензивно лечение, показват последните данни. Прогнозата за следващите дни обаче е за двойно повече тежки случаи.  

„С този темп на нарастване на новите случаи се очаква в следващите 7 до 10 дни броят на хоспитализираните да нарасне до 4000 и не по-малко от 220-250 от тях ще са в интензивните”, заяви проф. Балтов. 

„Най-важното са маските. Никой не се е задушил. Не е приятно да я носиш на носа си, но трябва да мислим за нашето здраве и здравето на близките ни”, заяви проф. Тодор Кантарджиев. Той посъветва да не прекаляваме с витамин Д и с постоянно стимулиране на имунната система. „Правилно хранене, физическа активност и добри емоции”, препоръча проф. Кантарджиев.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.