По думите му тя трябва да бъде готова до 10 дни

Заради липсата на комуникация между лечебните заведения за това къде има свободни легла за прием на пациенти с коронавирус, собственикът на Университетската болница „Дева Мария” в Бургас Семир Абумелих е готов да изгради единна информационна система за собствена сметка. Тя ще обхване болниците в цялата страна. Тази сутрин заданието е дадено на IT специалисти. Очаква се системата да бъде готова в рамките на 10 дни.

„Всяка една болница ще има регистрация вътре. Трябва да има един човек в болницата, който да казва колко свободни легла има, така че да се вижда онлайн, това е”, обяснява Абумелих.

Проф. Кантарджиев: Храната за 2 мин. в микровълновата и няма коронавирус

Меджувременно стана ясно, че местят специализираното COVID-отделение на болницата. Причината - разширяване на капацитета му и твърде голямото разстояние на лечебното заведение от центъра на града.

То ще бъде преместено в онкологичния център на лечебното заведение, който се намира във Военна болница в центъра на града. Там допълнително ще бъдат разкрити 30 легла за заразени с коронавирус, като така общият брой за такива пациенти ще стане 40. Преместването ще се извърши в рамките на 48 часа.

Рекордна заболеваемост и 50% ръст на смъртните случаи от COVID-19 у нас

Ръководството мотивира решението си със желанието да осигури безопасност за пациентите, които се лекуват при тях със заболявания, различни от коронавирус.

„Онкото го връщаме тук, в централата на блоницата, а там изнасяме екипа. Започваме пълна подготовко по тази тема - организация, оборудване, монитори, екипи. Ако разширим територията на отделението това може да доведе пък до негативен аспект спрямо родилки, бебета и други, които пък и те са хора, нали. Нито родилките ще спрат да раждат,нито бебетата ще спрат да се явяват на бял свят”, заяви Семир Абумелих.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.