Петимата нанесли вреда в държавния бюджет за над 220 000 лева

Специпрокуратурата внесе обвинителен акт срещу петима души за участие в престъпна група за данъчни престъпления, действала на територията на страната повече от 2 години, съобщават от държавното обвинение.

Тежки присъди за данъчни измамници, ощетили държавата с над 13 млн. лв.

През януари 2013 г. семейство от Плевен (баща, син и дъщеря) се сговорили да започнат престъпна дейност по издаване на фиктивни фактури за доставки на стоки и услуги и предоставянето им срещу заплащане на търговски дружества, които да си приспадат неправомерно значителни суми от дължимото от тях ДДС, съобщиха от прокуратурата.

Установени по досъдебното производство и привлечени към наказателна отговорност са двама „клиенти“, представители на три дружества с реална стопанска дейност и висок оборот, ползвали услугата.

За целта семейното трио организирало верига от над 15 кухи фирми без реална дейност (симулирана само по документи), които да издават фиктивни фактури за доставки на дружества. “Клиентите“ от своя страна вписвали фактурите в дневниците си за покупки, както и в подаваните пред НАП справки-декларации по Закона за ДДС. Така дружествата им „спестявали“ огромната част от дължимия данък към хазната. Единият от бизнесмените, участващ в престъпния сговор, внесъл за 19 месеца успешна работа на управляваното от него дружество „цели“ 54,01 лева ДДС, сочат събраните доказателствата по делото.

Трима в затвора за укрити данъци за над 2,3 милиона лева

Кухите фирми били регистрирани на безработни или на хора с ниски доходи срещу неголеми суми за „собствениците“ им - от 200 до 400 лева. Счетоводството на престъпното сдружение било възложено на дъщерята в семейството. С развитие на дейността счетоводният офис бил преместен от Плевен в София.

Недействителните фактури били на различна стойност, която била определяна от представителите на действащите търговски дружества. За да не будят съмнение декларираните недействителни сделки, фирмите с реална дейност превеждали по банков път на съответната фирма-фантом фактурираните суми с начислен данък добавена стойност. Счетоводителката незабавно изтегляла парите от сметката на кухата фирма и ги връщала в брой на купувача. Но не всичките - удържала за „услугата“ 25 процента от „спестения“ ДДС.

Престъпната дейност на петимата обвиняеми била прекратена през февруари 2015 г. За времето на съществуването на престъпния сговор на бюджета е била нанесена вреда от над 220 000 лева. Предадените на съд са с наложени парични гаранции в размер от 5000 до 15 000 лева. Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.