Екипите вече са в намален състав

И тази вечер медиците от много болници ще излязат пред лечебните заведения, за да ни призоват за съпричастност. Но дори и в тези мигове, сирените на линейките не спират. Преди дни, по време на акцията пред Окръжна болница в София, медиците спешно прекратиха призива си, за да се отзоват на друг - за спасяването на живот. Пациентка е докарана в критично състояние след получен инсулт.

ЕКСКЛУЗИВНО: Видео дневник от ада на заразата - COVID-зоната в "Пирогов"

На фона на пълните отделения за COVID-19 клиниката, в която се приемат спешните случаи на инсулт също е препълнена. В същото време екипа вече е в намален състав. Иначе - именно инсултите продължават да са първа причина за смъртност у нас. За последните месеци данните показват, че процента на хората в това състояние е намалял, но до болница стигат два пъти по-тежки случаи.

Във видеото ще видите запис от вторник. В момента, в който доктор Калпачки е пред болницата, за да призове всички нас да спазваме мерките, екипът е извикан по спешност. Докарана е жена с инсулт в изключително тежко състояние:

„Жената беше с парализа на тялото и с пряка опасност за живота“, казва Росен Калпачки, Началник на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ „Света Анна”.

Тичайки към операционната, доцентът свиква целия екип, защото всяка минута е ценна. Прилагат специален метод, наречен тромболиза и така буквално връщат към живота напълно парализираната жена. Интервенцията е успешна само, ако се приложи в първите 3 часа от инсулта, какъвто е слуаят и със Стефка:

„Тази жена е с практически излекуван инсулт. Защото тук става дума за едно запушване и голям тромб, който е премахнат“, обяснява д-р Калпачки.

Рекордна заболеваемост и 50% ръст на смъртните случаи от COVID-19 у нас (ВИДЕО)

Поглеждайки назад, жената признава – неглижирала е проблема, а заради пандемията отказвала да отиде на лекар въпреки, че усещала симптоми:

„И аз заради Короната виках – да отмине сега, не ми се ходи там. Нали се казва да не се ходи. Бях в градината, садих цветя и усетих болка в ушите. Помислих, че съм вдигнала кръвно, отидох за хапчета и паднах“, разказва Стефка.

Само след дни, ако продължи да се възстановява със същите темпове, Стефка ще си отиде у дома, без следа от парализата, с която е приета. А в интензивния сектор и клиниката, в която е настанена в момента почти всички 40 легла са пълни. На фона на това, броят на персонала намалява, а работата и дежурствата се увеличават:

„Имаме колеги, които са в карантина, както и такива, които са болни. Но някак си успяваме, с промени на смените, промяна на графика“, споделя неврологът д-р Филип Алексиев.

От клиниката признаха, че спирането на профилактиката е оказала значение – много от пациентите не са си обърнали внимание на време. А лекарите припомнят, че не болните, а техните близки трябва да следят за симптоми:

А според доц. Калпачки, повторното ограничаване на достъпа до болница тепърва ще се усети още.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.