Така той се класира на 1/4-финал в турнира

Григор Димитров победи Стефанос Циципас в двубой от втория кръг на турнира ATP 500 във Виена. Това стана след над двучасова битка с 6:7 (5), 6:4, 6:3.

„Звездите на Sofia Open 2020”: Марин Чилич - носител на титла от „Големият шлем“

В първия гейм на първия сет Димитров стартира със сервис и съумя да го спечели без проблеми, за да поведе с 1:0. В следващите два гейма и двамата тенисисти уверено взеха подаванията си, а резултатът стана 2:1 за Димитров. И двамата действаха доста уверено при сервиса и с лекота взимаха подаванията си. Циципас изравни до 2:2, но Димитров след леки колебания и 40:30, съумя да спечели и поведе с 3:2.

Шестият гейм започна доста равностойно и се стигна до 30:30, но Циципас с леки усилия взе подаването и изравни до 3:3. В седмия гейм Димитров се пребори, за да спечели и завърши със слайс и поведе с 4:3.

Последва скоростен гейм за гръцкия тенисист, който спечели на 0, докато Димитров направи резултата 5:4 в своя полза след като приключи гейма на 15 след двойна грешка.

„Звездите на Sofia Open 2020”: Феликс Оже-Алиасим – близнакът на Роджър Федерер

В десетия гейм резултатът при сервис на Циципас стигна до 30:30, но в крайна сметка резултатът стана 5:5 въпреки опита на Григор да пробие. С третия си ас в двубоя Димитров си взе подаването и поведе с 6:5. Циципас не се даде и изравни за 6:6, за да вкара сета в тайбрек.

В него Димитров поведе с 3:0 след два минипробива, резултатът мина през 5:0, но Циципас наниза 7 последователни точки, първо отговори с ас за 1:5, последваха две поредни точки за гръцкия тенисист и резултатът стана 3:5. Последва и нова грешка на Димитров и 4:5, с великолепна точка Циципас изравни до 5:5. След ас на Циципас се стигна до 6:5 в негова полза, а след това и 7:5, а с това гъркът спечели гейма и сета за 1:0 в негова полза. 

Във втория сет Циципас спечели подаването си за 1:0 след 4 минути игра. Димитров спечели първото си подаване във втория сет и изравни за 1:1. В третия гейм Димитров стигна до точка за пробив, но не сполучи, но си взе подаването в четвъртия и се стигна до 2:2. В петия гейм Димитров поведе с 30:0 и 40:15, за да има две възможности за пробив и при втората съумя да се възползва и поведе с 3:2.



Григор заигра доста уверено и затвърди пробива като поведе с 4:2. Циципас взе подаването си за 3:4, след като Димитров се опита да се противопостави на съперника си, стигайки до 30:30. Последва гейм на 0 за хасковлията и резултатът стана 5:3 в полза на българина във втория сет. Гръцкият тенисист отвърна на Димитров и взе подаването си на 0, за да намали резултата до 4:5. 

В десетия гейм Димитров имаше три възможности да спечели втория сет и при третата възможност съумя да спечели - 6:4, а с това изравни и сетовете.

„Звездите на Sofia Open 2020”: Милош Раонич – инат и отдаденост по пътя към върха

Третият сет стартира със сервис на Циципас, Димитров стигна до 30:30, но не сполучи да пробие. Последваха геймове за сервиращите тенисисти до 2:1 в полза на Циципас. След 30:30 при сервис на българина, Димитров взе две поредни точки и изравни за 2:2. Двойна грешка на гръцкия тенисист в петия гейм позволи на Григор да поведе с 30:15, след това се премина през 40:30 за хасковлията, който допусна да се стигне до равенство - 40:40. Последва нова възможност за пробив за Димитров и отново Циципас не се предаваше. И третата възможност за пробив от страна на българина не сполучи. След двойна грешка на Циципас при четвъртата възможност Димитров проби и поведе с 3:2. В шестия гейм Циципас имаше възможност да върне пробива веднага, но не съумя да се възползва от това на два пъти и Димитров затвърди пробива и поведе с 4:2.

Седмият гейм беше спечелен от гръцкия тенисист, който го приключи с ас, за да намали изоставането си до 3:4. В осмият гейм Димитров си взе подаването и поведе с 5:3, последва нов пробив и 6:3, след което затвори и мача с 2:1 сета.

Това  е втори мач между двамата тенисисти, след като на осминафиналите на Ролан Гарос по-рано през сезона световният №5 надделя в три части.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.