Препаратът няма да действа, ако се прилага в късен етап, обясни д-р Трифон Вълков

„Ремдесивир” е едно от лекарствата, което е показало до момента най-висока ефективност по отношение на коронавируса. При приложението му обаче се наблюдават липса на ефекти. Този препарат не дава възможност за репликация на вируса, за това трябва да се прилага рано, за да има очакван ефект. Той няма да действа, ако се прилага късно", заяви инфекционистът в Инфекциозна болница в София "Проф. Иван Киров" д-р Трифон Вълков в ефира на „Здравей, България”.

Пристигнаха 2593 флакона „Ремдесивир”

Той обясни, че в лечебното заведение няма алгоритъм на лечение, а е строго индивидуално за всеки пациент.

„Вече имаме натрупан опит в диагностиката и терапията. Но това, което съществува като проблем е, че в един момент ще останем без възможност да лекуваме, защото няма да има кой”, предупреди инфекционистът. Хаосът в COVID отделенията намалява заради изградения вече алгоритъм на работа, смята д-р Вълков. Той е категоричен, че в настоящата ситуация пренасочването на специалисти ще бъде от голяма помощ, но те няма да могат да изземат всички функции на инфекционистите.

 

 

Пренасочването на лекари със специалност, различна от тази на инфекционистите засега е единствената възможност за справяне с кадровия проблем в Ковид отделенията, призна инфекционистът д-р Трифон Вълков.  Помощта им обаче нямало да е сто процента пълноценна.

"Доколко може, или доколко не може, не мога аз в детайли да ви кажа, обаче в един етап от време ще му се наложи. Само, че техния маниер на работа е такъв, че те не са свикнали да работят с такъв тип инфекции. Така, както аз не мога да свърша работата на един хирург в детайли, така и той няма как да свърши моята работа", обясни инфекционистът.

САЩ разрешиха използването на „Ремдесивир” срещу COVID-19

Въпреки това, в резултат на натрупаната последните месеци умора обаче, лекарите от секторите за болни с коронавирус все повече ще разчитат и на тези свои колеги. Междувременно за поредна вечер лекари излязоха пред болниците с призив хората да спазват мерките. 

„От разкриването на отделенията за COVID-19 до ден днешен Инфекциозна болница се грижи за пациенти с коронавирус. Те трябва да са с доказана симптоматика, която се определя от личния лекар. Една част от тях идват и без преглед от личния лекар. Но хората са наясно каква е симптоматика, тя се разпространява по медиите. Те са със съмнение за коронавирусна инфекция, която трябва да се доуточни. Проблем е, че имаме ограничение на легловата база, ние имаме някакъв капацитет”, обясни д-р Вълков и подчерта, че този проблем се наблюдава при повечето лечебни заведения в страната, които са разкрили такива отделения.

Инфекциозна болница е разкрила максимума от това, което има като възможност. Капацитетът е 64 легла за пациенти с коронавирус. На ден от отделението се изписват по няколко души, които са преборили инфекцията, но свободните легла бързо се запълват.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.