Според бившия финансов министър мерките не трябва да бъдат само социално ориентирани

„Ако заговорим за новия български бюджет, дават се доста пари, не съм против това, но според мен следващите две години ще са дефицитни. Въпросът е как ще помагаме на бизнеса, защото много от мерките са социално ориентирани”, заяви бившият финансов министър Симеон Дянков ексклузивно пред Николай Дойнов във Вашингтон.

Борисов: Ще настоявям за пълна прозрачност при снабдяването с ваксини (ВИДЕО)

Той е на мнение, че сега не трябва да се правят опити за помощ, а да има план как ще се действа при следваща вълна. Според него обаче в България това не е така и даде за пример мярката 60/40, за която правителството е отделило 4 месеца, за да я въведе.

„Добре е да има социални мерки, но нито децата, нито пенсионерите произвеждат национален продукт. Това го прави бизнесът. И ако не му се помогне сега, ще е твърде трудно след това”, смята Дянков.

Бившият финансов министър е на мнение, че светът не е бил подготвен за коронавируса и е изчаквал излишно.

От днес влязоха в сила новите ограничения срещу COVID-19

„За съжаление тепърва се научаваме. Дори големи държави като САЩ тръгват лошо и се учат в движение. Тук мерките не са падали и почти всичко е затворено. Всички стоят вкъщи вече 7 месеца, а големите организации планират да отворят чак след година”, каза Дянков.

Той добави, че в САЩ е имало подценяване на вируса и от президентската администрация, за разлика от Европа. Според него по този начин кризата се е задълбочила и страната се е изправила бързо пред няколко вълни.

„Ако затворим отново, голяма част от секторите няма да могат да излязат от кризата. Икономиката е динамична, но много от бизнесите ще изчезнат. Може и други да се създадат, но това ще стане бавно”, обясни Дянков.

Целия разговор със Симеон Дянков гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.