Отношенията между Турция и Франция се влошават постепенно от миналата година

Лидерите на ЕС осъдиха „абсолютно неприемливите“ провокации и реторика на Турция, но няма да вземат никакви конкретни мерки преди срещата им на върха през декември. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Франция иска ЕС да наложи санкции на Турция заради вербалните атаки на турския президент Реджеп Ердоган срещу френския му колега Еманюел Макрон, отбелязва БТА.

Ердоган подава иск срещу „Шарли Ебдо"

„Осъждаме неотдавнашните едностранни действия (на Турция) в Източно средиземно море, провокациите и реториката, които са напълно неприемливи“, каза Мишел в края на вчерашната видеоконференция на евролидерите.

Отношенията между Турция и Франция се влошават постепенно от миналата година заради разногласия по отношение на военните конфликти в Сирия и Либия и уреждането на споровете за богатите на газ зони в Източното Средиземноморие. Напрежението ескалира още повече след критиките на Ердоган срещу Макрон, който защити правото да се рисуват карикатури на пророка Мохамед.

Френската полиция снощи използва сълзотворен газ срещу около 60 души от турската общност, които демонстрираха в източния френски град Дижон, съобщи областната управа, цитирана от АФП.

Кризата в отношенията между Турция и Франция се задълбочава

„Това е демонстрация, нищо повече“, уточни управата, след като в Туитър бяха излъчени видеозаписи с десетки демонстранти, които размахват турски знамена и викат „Аллах акбар!“ в центъра на града.

Демонстрантите преминаха в шествие с издигнати юмруци преди да бъдат отблъснати със сълзотворен газ към гарата.

В сряда вечерта силите на реда също се намесиха, за да попречат на няколко десетки членове на турската общност да се сбият с арменци в Десин-Шарпьо в предградие на Лион, където се намира мемориалът на арменския геноцид.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.