Това стана ясно по време на онлайн награждаване на "Отличниците на България"

Маските могат да станат задължителни в час. Това стана ясно по време на онлайн награждаване на "Отличниците на България". Когато изтече срокът на онлайн обучението за гимназистите, от образователното министерство ще издадат препоръка защитните маски за лице да се носят и по време на час. Целта е рискът от разпространение на коронавирус в училище да се сведе до минимум. Оказва се, че между отделните класове има смесване на ученици и е невъзможно да се избегнат контактите.

„Смятам че в гимназиите трябва да се въведат маски постоянно, а не само извън класните стаи. Няма как да ограничим контактите между класовете”, каза ученикът Николай Георгиев.

НОВИ МЕРКИ: Гимназисти и студенти минават на онлайн обучение (ЗАПОВЕД)

„За маските беше много добро предложението за гимназиален етап. Особено за учениците, които са в профилирана подготовка. Благодаря за разбирането на Николай. Ние всъщност ще издадем такава препоръка - гимназистите в профил, когато се смесват от различни класове, да бъдат с маски по време на часовете”, заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

По-късно от МОН излязоха с позиция по въпроса. От там заявиха, че не се предвижда маските да станат задължителни в час за учениците в гимназиален етап. Обмисля се поставянето на маски да бъде препоръчително за учениците от 11-и и 12-и клас профилирана подготовка, когато се налага смесването по повече от един клас в един учебен час.

„Не предвиждаме за гимназиален етап да е задължително. Който иска може да си носи маска”, заяви за NOVA министърът на образованието Красимир Вълчев.

23,6% от тестваните за денонощието са с коронавируса

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.