Парите за него трябва да дойдат от новия инструмент на ЕК, наречен „Следващо поколение”

Правителството представи план за възстановяване и развитие на България. Парите за него трябва да дойдат от новия инструмент на Европейската комисия, наречен „Следващо поколение”. България ще има достъп до 12 милиарда лева безвъзмездно финансиране за справяне с последствията от коронакризата, както и 9 милиарда лева за заеми, ако има нужда.

Парите ще бъдат разделени на 4 стълба. Над 2 милиарда са за иновации, което включва модернизация на образователната система и финансиране на науката.

Около 4 милиарда са за „Зелена България”, тоест за енергийната ефективност и прехода на страната ни към зелената икономика.

Третият стълб е „Свързана България”. Предвидени са близо 2,7 милиарда лева за разширяване на цифровата свързаност, както и подновяване на железопътната мрежа в страната с нови дигитални системи и нови машини.

Четвъртият стълб е „Справедлива България”. По него ще се направят нвестиции в здравеопазването, дигитализация на съдебната система и държавната администрация.

„От ключово значение е българската икономика да стане по-конкурентоспособна, но не само произвеждайки повече, а и правейки усилия производството да бъде с по-висока добавена стойност”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Подробности за плана гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.