Това се казва в декларация на Националното сдружение на частните болници

От Националното сдружение на частните болници излязоха с декларация, в която предлагат на министъра на здравеопазването да отмени наложената забрана за планов прием и планови операции. Според лекарите и сестрите не са налице предпоставките за налагане на такава мярка, от която могат да пострадат твърде много хора.

Д-р Маджаров: Няма основание да се забраняват плановите операции

„Считаме за допустимо спиране на плановата дейност и дори на цялата дейност на лечебното заведение, ако е налице епидемичен взрив на вътреболнично заразяване, за времето до ликвидиране на огнището. Във всички останали случаи обаче лечебните заведения трябва да бъдат оставени отворени за пациентите. В ситуация на безпрецедентна криза те се нуждаят повече от всякога от безпрепятствен достъп до своите лекари, сестри, акушерки и друг медицински персонал”, се казва в декларацията.

От Националното сдружение на частните болници изрично подчертават, че тези техни искания не са претекст за получаване на финансова изгода. „Напротив – ситуация, в която получаваме 85% от планираната заработка без да работим е далеч по изгодна от комерсиална гледна точка. Ние просто искаме разрешение да лекуваме болните си, защото животът е с предимство пред всичко друго”, пишат още от Сдружението.

„Поемаме риска и сме готови да продължим да се грижим за всички пациенти, търсещи медицинска помощ, както тези с COVID-19, така и тези с всяко друго заболяване, изискващо лечение. Ние сме учени да помагаме на всеки, който има нужда и не можем да делим хората в зависимост от болестта”, се казва още в декларацията.

Вечерен час за ресторантите и баровете в София

„В този смисъл, ние с голямо учудване и неразбиране научихме за заповедта на здравния министър за спиране на плановия прием и плановите операции заради нарасналия брой сънародници с положителен PCR тест. Ни най-малко не подценяваме COVID-19, но като професионалисти знаем добре, че ако се спре наблюдението, контрола и лечението на болните, особено на тези с тежки хронични заболявания, последиците изразяващи се в трайна инвалидизация и смърт ще са несравнимо по-тежки в сравнение с тези от COVID-19”, категорични са от Националното сдружение на частните болници.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.