Екип на NOVA провери

Народният театър „Иван Вазов“ отмени планираните от 1 до 15 ноември спектакли и на трите си сцени. Решението е взето на основание насоките, дадени от министъра на здравеопазването през последните дни и данните за усложняващата се епидемиологична обстановка. В Театър „Българска армия” пък спектакли се играят, но при 30% заетост на местата. Всеки, който идва на театър трябва да носи маска. На тези, които нямат им се раздават.

Отменят всички спектакли в Народния театър

Преди да бъдат допуснати зрители в залата на Театър „Българска армия”, персоналът дезинфекцира старателно. Оттам са взели мерки хората вътре да са на разстояние, а потоците за влизане и излизане – регулирани. Понякога обаче има изненади в последния момент. Случва се представление да бъде отменено заради заразен. Решението как и дали ще се играе е в ръцете на директорите на театрите.

„Хората имат нужда от духовна храна. Имат нужда да се отпуснат и да забравят за час и половина два макар това, което се случва”, казва Йордан Алексиев – зам.-директор на Театър „Българска армия”.

И трите сцени на Народния театър обаче остават празни поне до 15 ноември. Преди това там се продаваха места през ред.

Ще оцелеят ли театрите по време на коронакризата?

„Пред нас стои отговорността винаги да сме готови за работа. Стигна се обаче до един момент, в който представленията започнаха да падат”, посочва Мариус Донкин - директор на Народния театър „Иван Вазов”:

Докато няма представления, творческите състави ще могат да репетират онлайн. Театърът обаче да мине онлайн няма да е лесно, признава директорът на Народния театър. „Има нещо, върху което трябва да помислим. Мисля си, че няма нищо случайно в този живот. Случайно има тогава, когато сме незнайни, че не е случайно, а добре би било да знаем. Тогава има смисъл всичко, което се случи”, казва той.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.