Щатите все още задават посоката в икономическо отношение за света

Четири дни преди изборите за президент, освен за коронавирус, в Съединените щати се говори и за икономика. Страната все още задава посоката в икономическо отношение за целия свят.

По последни данни американската икономика се изправя на крака с повече от 7% ръст за последното тримесечие. Всичко това обаче може да не е задълго. Второ затваряне на хората за месеци наред вкъщи, дори в Америка, би се оказало пагубно за бизнеса. 

ИЗБОРИ И COVID-19: Нов рекорд в САЩ от близо 90 000 заразени за ден

Николай Дойнов разговаря с бившия финансов министър на България и известен преподавател по икономика в САЩ - Симеон Дянков.

„Ако затворим за два до три месеца – два от всички три бизнеса в целите Съединени щати ще бъдат унищожени”, смята Дянков.

Директното инжектиране на американската икономика с трилиони долари от централната банка обаче може да бъде нож с две остриета, смята икономистът от Колумбийския университет Никола Апостолов. 

„Това според мен и повечето икономисти беше необходима мярка. Въпросът е колко може тя да продължи, не може да трае безкрайно. Другият въпрос е ще има ли някакъв ефект върху инфлацията”, обясни Апостолов.

Симеон Дянков: Трябва да се помисли как да се помогне на бизнеса сега

Според Симеон Дянков грешката е допусната още в началото на годината, когато американската администрация подцени заплахата. 

„Тук, за разлика от Европа, имаше и подценяване от страна на президентската администрация. На Стария континент в началото имаше известно такова, но след това държавите затвориха всичко за дълъг период от време”, коментира бившият финансов министър.

В България ситуацията няма как да е по-различна. От Вашингтон бившият финансов министър посочи: „Дават се доста пари. Аз не съм против това. Следващата и по-следващата години ще са дефицитни. Въпросът е как помагаме на бизнеса. Много от мерките сега помагат на пенсионерите”, заяви още Дянков.

Битката между Доналд Тръмп и Джо Байдън става все по-ожесточена

Той няма намерение да се връща в българската политика. Вижда и позитиви от сегашната ситуация, свързани с научната му работа. 

„Вчера преподавах едновременно в Азия и Чикаго”, сподели Дянков.

Светът очаква да разбере резултатите от президентските избори, за да стане ясно в каква икономическа посока ще поеме страната през следващите месеци.

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.