За последното денонощие са регистрирани 2891 нови случая

2891 са новите случаи на коронавирус у нас. Направени са 12 634 PCR теста. С това общият брой на заразените в страната става 51 041. 182-ма са новоизлекуваните, а 29 души са починали за последното деноношие. 165 са в интензивно отделение, показват данните на Единния информационен портал. Най-много са заразените в София, Пловдив, Варна и Благоевград.

Лекари сигнализират, че трябва да започне масово изследване с бързи тестове. Така може да се ограничи заплахата към медицинските екипи и разпространението на болестта.

От Българския лекарски съюз се включиха в призива за спазване на мерките. А зам.-председателят на съсловието д-р Брънзалов заяви, че кадровият проблем в болниците ще става все по-голям. По думите му приносът на личните лекари се неглижира.

Вечерен час за ресторантите и баровете в София

Към настоящия момент личните лекари не могат да помогнат с почти нищо на пациентите със симптоми на COVID-19, призна д-р Брънзалов. Затова настоя - и те да могат да имат право да правят бързи тестове в кабинетите, за да спестят лутането на болните.

“Все още имаме проблеми с диагностиката на коронавируса в извънболничната помощ. Виждаме разбиране от страна от Министерството на здравеопазването, но трябва да се изглади този проблем”. 

Откриха нов симптом за COVID-19, проявяват го над 20% от заразените

Темата вече засегнаха и от здравното министерство с уверение, че се мисли в тази насока. Наша проверка показа, че в момента на пазара има около 50 вида бързи теста, а доставчиците дават все по-голям процент сигурност на резултата.

От лабораториите са категорични, че търсенето при бързите тестове ще надмине PCR-ите. Не само, че са по-евтини, но и резултът излиза почти на мига. 

Как да използваме правилно дезинфектанта

ЕВРОПА СРЕЩУ COVID-19: Блокади, вечерен час, рестрикции