Други здравни заведения вече изпитват сериозен недостиг на персонал

Пловдив  влезе в "червената зона" на заразата. Там всички COVID легла в Инфекциозната клиника са заети. Другите болници вече изпитват сериозен недостиг на персонал.

Общинската болница „Свети Пантелеймон” е едно от лечебните заведения, които приемат случаите с COVID-19  от цялата област, в която живеят над половин милион души.

„Осигурени са предпазни средства, осигурени са необходимите лекарства, но за съжаление проблемът с персонала както навсякъде съществува, но отделението работи и за съжаление е пълно с пациенти”, заяви д-р Константин Сапунджиев, директор на МБАЛ „Св. Пантелеймон”.

Лекари и сестри искат отмяна на забраната за планов прием и операции

На помощ на лекарите идват студентите от 5-и  и 6-и  курс в Медицинския университет. Доброволци вече са изявили желание д влязат отново в Ковид-отделенията, след като първи помогнаха на лекарите и през пролетта.

„Смятам, че е лична кауза на всеки лекар да бъде солидарен с колегите си и да окаже помощ при нужда. Смятам, че това ще бъде един безценен опит, който ще придобия”, категоричен е Стефан Иванов,  студент от 6-и курс

Според националния консултант по Епидемиология на инфекциозните болести, грипните пандемии имат цикличност на всеки 30 години, но тази е по-различна от предишните.

„Най-важното е, което не се случи при птичия грип, е че този вирус се предава от човек на човек. Най-вероятно виждаме точно това, защото става тази голяма пандемия с въздушно-капкова инфекция. Интензивен механизъм на предаване – невероятен”, заяви проф. д-р Йорданка Стоилова – началник катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации” в МУ-Пловдив.

Създават система за свободните COVID-легла в страната

Според професор Стоилова, трябва медиците в болниците и личните лекари трябва да бъдат максимално предпазени от заразата.

„Здравната ни система се надявам, че с всички тези усилия и всичко, което имаме, се надявам да издържи”, заяви професор Соилова.

Надеждите на учените са циркулацията на вируса да се забави и в един момент да постигнем оптимално положение.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.