Арестувани са 388 души

Повече от 60 непълнолетни лица са идентифицирани като потенциални жертви на трафик на хора при съвместни действия на Европол с Португалия, Испания и Великобритания, съобщи официалният сайт на Европол. Операцията, подкрепена от Фронтекс, се е провела в периода между 5 и 11 октомври 2020 г. и в нея са участвали 12 държави.

В съвместната акция са участвали широк кръг правоприлагащи органи, включително полиция, агенции за имиграция и граничен контрол, транспортна полиция, служби за социална помощ и закрила на детето и инспекции по труда.

По време на операцията са арестувани 388 човека. Заподозрени са допълнително 19 лица и са започнали 40 нови разследвания. Идентифицирани са 249 потенциални жертви на трафик на хора, като 61 от тях са непълнолетни, а възрастта на 107 жертви все още не е определена.

Български граждани са сред най-честите жертви на трафика на хора в ЕС

В операцията са участвали Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Германия, Литва, Португалия, Румъния, Словения, Испания, Холандия и Великобритания. Те са се фокусирали върху граничните пунктове и основните транспортни центрове, за да идентифицират потенциалните жертви и заподозрените в трафик на хора. Всяка държава е адаптирала дейностите си според формите на трафик на деца в национален мащаб.

Трафикантите на хора насочват вниманието си към най-уязвимите групи, към които спадат и децата. Информацията за трафика на деца обаче е недостатъчна, твърдят от Европол. Непълнолетните са подложени на трафик със сексуална и трудова експлоатация. Престъпниците злоупотребяват с деца, като ги принуждават да просят или извършват престъпления като контрабанда на незаконни стоки и различни дребни престъпления.

В рамките на ЕС децата се търгуват предимно от техните роднини. Тези престъпни организации, свързани чрез големи кланови мрежи, работят в няколко държави и търгуват с децата на ротационен принцип. Те злоупотребяват с тях с цел сексуална експлоатация, принудително просия и принудителни престъпления.

Непълнолетните от държави извън ЕС също често са жертви на контрабандисти на мигранти, които си сътрудничат с възрастни, които придружават децата, преструвайки се на техни роднини или законни настойници. 

По данни на Европол, на всеки 2 минути се докладва за извършено престъпление от сексуален характер.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

 
Източник: БГНЕС