Радва ме цифрата на излекуваните, допълни проф. Костадин Ангелов

„Препоръчвам на гражданите да не правят тестове за коронавирус, ако нямат симптоми”. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той се запозна с организацията на работа в болница „Св. Анна“ в условията на епидемията от COVID-19.

Проф. Ангелов обясни, че пред големите болници в София и в страната вече има мобилни пунктове за бързи антигенни тестове. Те ще бъдат безплатни за гражданите. 

„Наблюдаваме цените, искаме да осигурим най-доброто и на най-добрата цена”, каза здравният министър.

В София пунктовете са пред „Пирогов”, „Александровска”, „Света Екатерина”.  Проф. Ангелов обясни, че ходенето дотам на хора без симптоми е рисково, защото пред тях има струпване на много хора с оплаквания.

„Радва ме цифрата на излекуваните днес”, каза още проф. Ангелов. И увери, че в София няма проблем нито с болничните легла, нито с линейките. В столицата има разкрити 3 000 легла за болни с COVID. За линейките вчера през деня е имало 530 повиквания. От днес в работата се включват и новите коли, които получи ЦСМП.

„Всеки, който счете себе си за спешен, може да потърси помощ в лечебно заведение – или с линейка, или със собствен транспорт. По-добре, отколкото да седи и чака вкъщи. Най-важното е да носи маска, докато стигне до болницата”, препоръча проф. Ангелов.  

Той увери също, че в страната има „Ремдесивир”.

„Д-р Маева е директор на РЗИ, д-р Пенчев е назначен от д-р Маева за заместник-директор. Отговорният човек, с когото държа връзка, е д-р Маева”, обясни проф. Ангелов.

Освен това имало пълен консенсус за „зелените коридори" за пазаруване за хората над 65-годишна възраст. В следващите дни това ще бъде въведено.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.