Вижте най-отличаващите се моменти в живота и кариерата на новия американски президент

Джоузеф Байдън е заклет демократ, вицепрезидент в администрацията на Барак Обама и бивш сенатор от щата Делауеър.

СНИМКИ НА БАЙДЪН ПРЕДИ И СЕГА ВИЖТЕ ТУК 

Байдън е най-възрастният държавен глава в историята на САЩ. Той е  със 79 дни по-възрастен от Роналд Рейгън, който напуска президентския пост през 1989 г. малко преди 78-ия си рожден ден.

Джоузеф Робинет „Джо“ Байдън младши е роден на 20 ноември 1942 г. в град Скрентън, щата Пенсилвания. Син е на Джоузеф Байдън старши (1915 – 2002) и Катрин Финеган (1917 – 2010), католици от ирландско потекло. Живее в родния си град в продължение на 10 години, преди семейството му да се премести в Делауеър. Има двама братя - Джеймс и Франсис, и една сестра - Валери.

Учи в училището „Света Елена“ в Уилмингтън и академията „Арчмър“ в Клеймонт. В юношеството и младостта си Байдън страда от заекване, но го преодолява след дълги часове рецитиране на поезия пред огледалото.

Какво може да се случи, ако изборният резултат в САЩ бъде оспорен

През 1965 г. Байдън завършва университета в Делауеър, специалност История и политология, а през 1968 г. се дипломира и от юридическото училище на Сиракузкия университет в Ню Йорк. Същата година защитава докторат по право.

Година по-късно Байдън започва правната си практика в Делауеър. До 1972 г. работи като адвокат в управлението за държавни защитници в град Уилмингтън, а след това основава собствена юридическа кантора - "Байдън енд Уолш". От 1970 до 1972 г. е консултант в Ню Касъл, щата Делауеър.

През 1972 г., едва на 30-годишна възраст, е избран за сенатор и става петият най-млад законодател в историята на САЩ. На този пост той се концентрира върху изтеглянето от Виетнам, околната среда, гражданските права и „промяната“. Байдън е преизбиран за сенатор през годините 1978, 1984, 1990, 1996 и 2002. Така се превръща в най-дългогодишният сенатор от щата Делауеър.

Снимка: Getty Images

В Сената Байдън оглавява юридическата комисия, влиза в състава на комисията по международни въпроси, където ръководи подкомисията по европейски въпроси. Той се откроява сред колегите си с това, че пътува до работното си място с държавната железница и е на дъното на класацията по лично богатство, оценявано на 100 000 - 150 000 долара.

Снимка: Getty Images

Тази година демократът участва в президентска надпревара за трети път. За първи път това се случва през 1987 г. Тогава той е смятан за доста силен кандидат, но е обвинен, че е плагиатствал от речта на лидера на британските лейбъристи Нил Кинък и това проваля кампанията му. За втори път сенаторът обявява кандидатурата си в края на януари 2007 г., но година по-късно, след като получава само 1% от делегатите в щата Айова, отново се оттегля.

На 23 август 2008 г. тогавашният все още кандидат за стопанин на Белия дом Барак Обама избира Байдън за свой заместник. На 20 януари 2009 г. той става официално вицепрезидент на САЩ. Още през 2014 г. Обама казва за него: "Джо би бил великолепен президент. Той е добре запознат с работата и знае как да различава истински важните неща от по-маловажните“.

Снимка: Getty Images

Байдън има репутацията на силен дипломат и решителен международен лидер, пише БГНЕС. През 1974 г. списание "Тайм" го включва в своя списък "200 лица на бъдещето, които ще изграждат историята".

Личен живот

Байдън има два брака. Първата му съпруга Нийла Хънтър, с която сключва брак през 1966 г. загива в автомобилна катастрофа, заедно с третото им дете - 13-месечната Наоми. При инцидента, станал през 1972 г., са ранени и двамата му по-големи синове, но те се възстановяват напълно. През 2015 г. първородният му син - Джоузеф "Бо" Байдън, почина на 47-годишна възраст от тумор в мозъка. Байдън-младши, който в годините 2006-2015 г. беше главен прокурор на щата Делауеър, се бореше с тежкото заболяване дълго време.

През 1977 г. Байдън се жени за Джил Джейкъбс, от която има една дъщер - Ашли, родена през 1981 г. 

През февруари 1988 г. Байдън е опериран по спешност заради мозъчна аневризма и получава последно причастие от католически свещеник. Възстановяването го откъсва от задълженията му на сенатор за цели седем месеца. 

Ключови позиции във вътрешната политика

Koгaтo oфициaлнo oбяви yчacтиeтo cи в пpeзидeнтcĸaтa нaдпpeвapa пpeз 2020 г., Джo Бaйдън зaяви, чe ce зacтъпвa зa двe нeщa – paбoтницитe, „изгpaдили тaзи дъpжaвa“, и цeннocтитe, ĸoитo мoгaт дa пpeoдoлeят нeйнитe paздeлeния.

Тогава кандидатът на Демократическата партия заяви, че възнамерява, ако спечели изборите, да подкрепи американската полиция и обвини настоящия държавен глава в стремеж да ограничи финансирането на правозащитните органи. „Мисля, че полицията има нужда от повече помощ”, заяви Байдън. Той се обявява за по-голяма прозрачност при разпределението на работата на правоприлагащите органи и ясно очертаване на правомощията на длъжностните лица, отговорни за този въпрос.

Снимка: Getty Images

Байдън обеща и да заличи расизма в американското общество и да създаде равни условия за финансови успехи.

Демократът обвини Доналд Тръмп за несправяне с криза с COVID-19. Едно от предизборните обещания на Байдън беше, че ако бъде избран за президент, ще наложи ваксините срещу коронавирус да бъдат безплатни за всички американци като част от националната стратегия за „изпреварване на този вирус“. "Щом получим безопасна и ефективна ваксина, тя трябва да бъде безплатна за всички, независимо дали сте застраховани или не", каза Байдън в реч, в която представи плана си за реагиране на пандемията.

ВЛАСТТА НА ОВАЛНИЯ КАБИНЕТ: Трикове и задачи на най-могъщия лидер в света (ГАЛЕРИЯ)

Зa дa ce cпpaви c нeпocpeдcтвeнoтo въздeйcтвиe нa кризата с ĸopoнaвиpycа, Бaйдън oбeщa дa пoxapчи "ĸaĸвoтo e нeoбxoдимo" зa oтпycĸaнe нa зaeми зa мaлĸия бизнec и yвeличaвaнe нa диpeĸтнитe пapични плaщaния нa ceмeйcтвaтa.

Джо Байдън също обвинява администрацията на Доналд Тръмп за "престъпните" разделения на семействата на мигранти на границата на САЩ с Мексико.

Дpyг ĸлючoв мoмeнт oт пoлитиĸитe мy, ĸoйтo ce paзличaвaше знaчитeлнo oт тoзи нa Дoнлaд Tpъмп, e пoзициятa oтнocнo oĸoлнaтa cpeдa. Бaйдън cмятa, чe измeнeниeтo нa ĸлимaтa e eĸзиcтeнциaлнa зaплaxa и зaяви, чe щe cъбepe ocтaнaлия cвят, зa дa дeйcтвa пo-бъpзo зa oгpaничaвaнe нa eмиcиитe.

Външна политика

Джо Байдън обвинява Тръмп, че е причинил загуба на доверие и уважение към американската дипломация на международната сцена.

Байдън е дългогодишен член на Сенатската комисия по външни отношения. В отговор на отказа на Конгреса на САЩ да ратифицира договора SALT II, подписан от съветския лидер Леонид Брежнев и президента Джими Картър през 1979 г., Байдън по своя инициатива се среща с министъра на външните работи на СССР Андрей Громико, информира го за американските тревоги и интереси и осигурява няколко промени, които вземат предвид противопоставянето от страна на Комисията по външни отношения.

Снимка: Getty Images

В речта си в университета в Ню Йорк през 2019 г. Байдън заяви: „Според мен, външната политика в действителност е вътрешна политика, а вътрешната политика е външна политика. Те са дълбоко свързани”. Той добави, че сигурността на САЩ е пряко зависима от това да има „най-силната възможна мрежа от партньори и съюзници, които да работят един с друг“.

Европейски съюз и Русия

Байдън, който е от ирландски произход, иска да установи по-тесни отношения с определени държави и особено с Франция. Той се обяви за връщането на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (TTIP) като партньорство срещу Китай по отношение на 5G. Гърците се ползват с пълната подкрепа на Байдън, който познава добре нуждите им и се старае да решава проблемите им.

Що се отнася до Русия, позицията му е, че Путин атакува западната демокрация и се опитва да отслаби НАТО. Байдън е привърженик на създаването на специална комисия за разследване на атаките на Русия срещу американската демокрация и оказване на по-голям натиск върху Русия с помощта на НАТО и Европейския съюз.

Джо Байдън с гаф в последната си предизборна проява

По отношение на предполагаемата намеса на Русия в изборите през 2016 г. Тръмп уверява, че няма по-строг от него, когато става въпрос за наказване на Русия, докато Байдън обвинява Тръмп, че е „марионетка“ на руския президент Владимир Путин. Байдън обеща на Русия, че ще има последици заради намесата ѝ във вътрешните работи на страната.

Нещо повече, Байдън смята, че в момента Русия представлява най-голямата заплаха за САЩ на международната сцена. "Вярвам, че в момента Русия е най-голямата заплаха по отношение на подкопаването на нашата сигурност и съюзи", каза той. "Второ, вярвам, че Китай е най-големият ни конкурент".

Китай

Съветниците на Байдън приемат, че Китай е "авторитарен режим, който подкопава интересите на САЩ", администрацията на Тръмп уверява, че ще продължи политиката за намаляване на зависимостта си от Китай чрез мита.

Байдън подкрепя военно обграждане на Китай и разработване на съюзи със страни от региона, но уточнява, че е отворен за работа с Китай по глобални въпроси, за създаване на съюз срещу Китай чрез вдигане на митата за Япония, Южна Корея и Европа и за поддържане на по-малко агресивна реторика.

По същия начин Байдън защитава връщането на Вашингтон към многонационални споразумения, аргументирайки, че оттеглянето от организациите на ООН само отваря пространство за Китай на международната сцена.

Снимка: Getty Images

Според Доналд Тръмп Китай е заинтересован в президентската битка да спечели демократичния кандидат Джоузеф Байдън. "Китай провежда мащабна дезинформационна кампания, защото наистина иска сънливият Джо Байдън да спечели президентската надпревара. Тогава те могат да продължат да ограбват САЩ, както правеха десетилетия, докато не дойдох", написа американският лидер на своята страница в Twitter.

Определяйки наказателните мита от Тръмп срещу Китай като самостоятелно решени и нередни, се очаква Байдън да предприеме по-глобалистичен подход, като намали митата за някои продукти и наложи санкции в съответствие с международните търговски правила. Критикувайки търговския договор през януари, той подчерта, че Китай е най-големият победител. Очаква се той да активизира военноморските активи на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион и да установи по-тесни връзки с Индонезия, Япония, Южна Корея и Австралия. Той заяви, че ще се бори срещу преследването на 1 милион мюсюлмани в Китай и че Вашингтон смята, че Съветът за сигурност на ООН ще осъди Китай.

Иран

Байдън твърди, че оттеглянето от ядрената сделка с Иран е грешка и посочва международната коалиция като инструмент за натиск върху Иран, а не едностранна намеса. По отношение на Иран Байдън е привърженик на връщане към ядрената сделка – тоест, на прилагането на мека сила спрямо Иран, но е категорично против производството на ядрено оръжие там. Според него, убийството на генерал Касем Солеймани е обтегнало отношенията с Иран.

Сирия

Относно Сирия Байдън смята, че терористичните (според Турция) Отряди за защита на населението YPG/PKK трябва да бъдат подкрепени и че решението на САЩ да изтеглят войските си от Сирия е погрешно, тъй като това само подхранва хуманитарната криза и увеличава потенциалните печалби на терористите от Ислямска държава.

Снимка: Getty Images

Саудитска Арабия

Байдън не изпитва топли чувства към Саудитска Арабия, която е отговорна за убийството на саудитския дисидент и журналист Джамал Хашоги и за гражданската война в Йемен.

Войски в чужбина

Що се отнася до изтеглянето на американските войски, Байдън смята, че това трябва да се направи, докато "ситуацията позволява".

Палестинско-израелски конфликт

Изненадващо, Байдън подкрепя стратегията на Тръмп за израелско-палестинския конфликт и дори твърди, че той също е допринесъл за нормализирането на отношенията между Израел и някои от страните от Персийския залив.

Преди да бъде избран за президент, Байдън посочи, че ще напусне посолството на САЩ в град Йерусалим, че ще отвори Генерално консулство в Йерусалим за палестинската власт, че ще отвори отново офиса на Вашингтон на Организацията за освобождение на Палестина и че ще възобнови помощта за Палестина.

Балкани

Байдън редовно пътува до Балканите през 90-те години, застъпва се за вдигането на оръжейното ембарго и обучението на босненските мюсюлмани, разследването на военни престъпления и военни удари на НАТО.

Според Байдън на среща с югославския президент Слободан Милошевич той го нарича „военнопрестъпник“, макар някои от присъстващите на срещата да не си спомнят такова изказване. В автобиографичната си книга „Promises to Keep“ Байдън се описва като водеща фигура в определянето на американската политика за Балканите, съществено спомагайки за убеждаването на президента Бил Клинтън да се намеси с военна сила във войната в Босна и Херцеговина, но според служители в Конгреса, както и записите на гласуванията и речите му, ролята му не е била ключова. Байдън нарича приноса си в определянето на политиката на САЩ спрямо Балканите „най-гордият момент в обществения ми живот“, наред с работата си по приемането на Закона против насилие срещу жените. Той призовава за разширение на НАТО преди това да е станало модерно.

Турция

В отношенията между Турция и САЩ Байдън призовава администрацията на Тръмп да окаже натиск върху Турция във връзка с кризата в Източното Средиземноморие и ескалацията на напрежението с Гърция.

По същия начин Байдън критикува повторното отваряне на „Света София“ като джамия.

Починал от COVID-19 спечели място в американския Конгрес

Той е против съхраняването на ядрено оръжие във военновъздушната база „Инджирлик“.

Обяви се против военните операции на Турция в Сирия и заяви, че САЩ са предали Отрядите за защита на населението YPG/PKK. Направи изявления, че се опасява за свободата на медиите и правата на човека в Турция. Подчертава, че Турция трябва да бъде изолирана заедно със своите съюзници в Източното Средиземноморие. Обяви се за изтеглянето на руските ракети С-400 от Турция, като заплаши, че в противен случай ще последват санкции. Не излезе с позиция относно групата на гюленистите (FETÖ) или екстрадицията на нейните членове в Турция и по време на дейността му като вицепрезидент по този въпрос не е направено нищо. Заяви, че ще признае т. нар. арменски геноцид.

В свое интервю за „Ню Йорк Таймс” през януари Байдън заяви ясно, че САЩ трябва да се намесват във вътрешната политика на Турция и да оказват подкрепа, вземайки определена страна, подобно на действията на Вашингтон в миналото.

Северна Корея

По отношение на Северна Корея, Байдън обуславя всеки диалог с азиатската държава с приемането на предварителните условия на САЩ, предпоставки, които Байдън не изяснява.

С обиди и обвинения отношенията между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп имаха своите върхове и спадове. Американският президент обаче никога не е предизвиквал в Северна Корея омразата, която тя изпитва към Джо Байдън, който според нея е "бясно куче", което трябва да бъде "бито, докато не умре".

Пхенян изпитва силна омраза към Джо Байдън заради ролята му в управлението на Обама и доктрината му за "стратегическо търпение" по отношение на Северна Корея. Идеята на тази доктрина беше да не се води какъвто и да било диалог със севернокорейския режим, докато той не направи отстъпки.

Снимка: Getty Images

Афинитет към война?

Републиканският сенатор Ранд Пол от Кентъки изрази загриженост, че кандидатът за демократичен президент Джоузеф Байдън, ако спечели предстоящите избори, би могъл да отключи нови войни с участието на САЩ.

„Президентът Тръмп е първият от цяло поколение президенти, който се стреми да сложи край на войните, вместо да започне нови”, каза той на 25 август на републиканския национален конгрес. И допълни: „Сравнете това с чудовищния опит на Джоузеф Байдън, който непрекъснато призовава за нови войни. Джоузеф Байдън гласува да започне войната в Ирак, която президентът Тръмп отдавна нарича „най-лошата геополитическа грешка на нашето поколение", подкрепи войните в Сърбия, Сирия, Либия. Джоузеф Байдън ще продължи да пролива кръвта ни и да харчи парите ни. Президентът Тръмп ще върне героите си у дома”, убеден е сенаторът.

По-рано Тръмп многократно заявява, че САЩ възнамеряват да прекратят политиката на "безкрайните войни" и се стремят да установят партньорства със страните по света, вместо да си съперничат.

Украинска връзка

Бившият генерален прокурор на Украйна Виктор Шокин заяви, че е имало опит за отравянето му в Гърция и той не изключи в това да е замесен предишният американски вицепрезидент.

По това време Шокин е разследвал за корупция украинската частна газова компания „Буризма”, където като консултант бе назначен Хънтър Байдън, синът на Джо Байдън. При посещението си в Украйна като вицепрезидент Байдън-старши е настоявал от президента Петро Порошенко да уволни Шокин уж за корупция, в противен случай Украйна нямало да получи заем от $1 млрд от МВФ, който е командван от САЩ. Противниците на Байдън в САЩ подозират, че той е търсил разправа с Шокин в полза на сина си. Участието на сина му в украинска фирма е конфликт на интереси, защото Байдън е отговарял за Украйна в администрацията на Барак Обама.

Републиканецът Майк Пенс поиска до изборите Байдън да даде разяснение за скандала със сина му за възможната намеса на баща му към доходите и кариерата му в Украйна и Китай. „Американският народ е в правото си да знае на какво са били способни Джо Байдън и неговото семейство", каза Пенс, напомняйки, че последните три години водещите американски медии организираха истински „лов на вещици” на президента Доналд Тръмп. Пенс наблегна на това, че компрометиращите демократа събития са станали, когато той е бил вицепрезидент на САЩ.

Той мотивира въпросния срок за обясненията на Байдън с вероятността, че при евентуалното му избиране за президент на САЩ той ще се постарае да увеличи броя на демократите във Върховния съд и да не допусне разследване срещу сина си.

Изтекла кореспонденция доведе до предположения, че Байдън-младши може да е организирал среща между баща му, докато е бил вицепрезидент, и представител на украинската енергийна компания „Burisma Holdings“, в чието управление е влизал синът. Компрометиращата кореспонденция свидетелства също за наличието на финансови връзки между семейството на бившия вицепрезидент на САЩ и китайски компании. На фона на това е меко казано странно изчезването преди броени дни на класифицирани документи за сина на кандидата за президент. Изпратени по пощата в понеделник от Ню Йорк до Лос Анджелис, във вторник службата за доставка информира „Фокс Нюз“, че пакетът е отворен и в него няма нищо.

Обвинения в сексуална злоупотреба

Съществуват снимки и видеоклипове, които показват Байдън в това, което някои смятат за неподходяща близост с жени и деца, включително целувки и докосвания.

На 29 март 2019 г. бившата председателка на парламента на щата Невада Люси Флорес заяви, че Байдън я докосва без нейното съгласие на митинг на кампания през 2014 г. в Лас Вегас. В списание в Ню Йорк Флорес пише, че Байдън е отишъл зад нея, сложил ръце на раменете ѝ, помирисал косата ѝ и целунал задната част на главата, добавяйки, че начинът, по който я е докоснал, е интимен, запазен за близки приятели, семейство или романтични партньори – и се е чувствала безсилна да направи нещо по въпроса. Говорителят на Байдън съобщава, че той не си спомня случая.

Снимка: Getty Images

Два дни по-късно Ейми Лаппос, бивш помощник на конгресмена Джим Химес, казва, че Байдън я докосвал по неподходящ начин, като търкал носа си с нея в Гринуич през 2009 г. На следващия ден още две жени излизат с обвинения за непристойно поведение. Кейтлин Карузо казва, че Байдън е поставил ръка на бедрото ѝ, а Д.Дж. Хил твърди, че той е прокарал ръка от рамото ѝ надолу по гърба. Али Кол, Софи Карасек и Вейл Конерт-Яунт в началото на април казват пред „Вашингтон пост“, че Байдън ги е докосвал по начини, които са ги карали да се чувстват неудобно.

През април 2019 г. Байдън се извинява, че хората не са разбрали поведението му, но твърди, че намеренията му са били почтени. Той продължава да настоява, че не съжалява за нищо, което някога е правил, а това кара критиците да го обвиняват в изпращане на смесени сигнали.

Тръмп за Джо Байдън преди решаващия вот

Президентът на САЩ заяви, че ако спечели, Байдън ще "унищожи сегашното безпрецедентно икономическо възстановяване" на САЩ и „САЩ ще станат скучна социалистическа страна". "Ако гласувате за Байдън, той ще създаде работни места в Китай, ще даде вашето бъдеще на вируса. Страната ще бъде блокирана", каза Тръмп, обръщайки се към привържениците си в Невада. "Той би казал, че слуша учените. Ако аз бях слушал само учените, тогава страната сега щеше да е изпаднала в огромна депресия", заяви американският президент. "Този вот е избор между супервъзстановяването на страната на Тръмп и депресията на Байдън. Ще получите отново Голямата депресия, данъците ще се увеличат", каза той. "Това е избор между силни граници и липса на граници, между подпомагане на полицията и спиране на нейното финансиране, между получаване на ваксината в рекордно кратко време за победа над вируса и блокиране на страната, което ще убие икономиката", каза още Доналд Тръмп. Американският президент заяви още, че неговият съперник ще унищожи американската средна класа и ще влоши състоянието на околната среда, ако спечели президентските избори.

Снимка: Getty Images

„Руският президент Владимир Путин, китайският президент Си Цзинпин и турският лидер Реджеп Тайип Ердоган са шахматисти от световна класа, а бившият вицепрезидент на САЩ Джоузеф Байдън няма да може да работи с тях при равни условия, ако спечели изборите”, каза още американският президент.

Доналд Тръмп определи Байдън като „най-скучния човек на света“.

74-годишният Тръмп често обвинява 77-годишния Байдън, че е сенилен. Склонността на Джо Байдън към словесни гафове се проявява често. В последния такъв в телевизионно обръщение той се мъчеше да си спомни името на Тръмп. На два пъти нарече опонента си „Джордж“, може би препратка към един от президентите Буш.

„Още четири години Джордж, ъ-ъ, Джордж, ъ-ъ, той – и ще се озовем в положение, че ако Тръмп бъде избран, ще живеен в различен свят“, каза Байдън.

На заключителното събитие от кандидат-президентската си кампания Байдън представи една от внучките си с името на покойния си син Бо Байдън.

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.