Това отчитат от бранша

Зимният туристически сезон ще започне при засилени мерки за безопасност. От бранша регистрират значителен спад на резервациите. Причината е несигурността около COVID-19.

Заради променливите мерки при пътуване от чужбина има липса и на туристи от други страни. Този сезон от хотелиерите и ресторантьорите разчитат предимно на българи, като предлагат пакети и намаления.

Летният сезон също не беше благоприятен за туризма у нас. Голяма част от хотелите и ресторантите в морските курорти регистрират около 75% спад на приходите в сравнение с миналата година.  На прага на зимния, туристическият бранш се опитва отново да стъпи на крака.

„Националните курорти - Банско, Пампорово и Боровец, направиха огромни инвестиции в изпълнение на всички мерки, които бяха заложени и които са в изискванията, осигуряващи сигурност и безопасност”, каза Поли Карастоянова от Националния борд по туризъм.

„Всички караме ски с каски. Тоест, задължителното носене на маска, ние така или иначе ще го изпълним”, поясни туроператорът Антония Чомполова.

„Есенно-зимният период тази година е доста по-слаб в сравнение с предни години. За Нова година хотелът е запълнен едва на 50 %”, обясни Виолета Райкова, управител на хотел в Арбанаси.

Ще провали ли COVID-19 зимния туристически сезон у нас?
 
Много от хотелите и заведенията не взимат капаро.

 “Други години трябваше още от рано да си запазиш място. Сега има опции, които позволяват плащане дори до пет дни преди настаняване, само и само хората да се чувстват спокойни”, обясни Чомполова.

Първите резервации за зимата вече са факт. Засега обаче те са изключително малко, а чужденци почти няма. Някои хотелиери са скептични за наближаващия 8 декември. Докато в Банско резервации вече има, в Пампорово и Арбанаси, те са значително по-малко.
 
„Нямаме никакви записвания. Арбанаси винаги е била много интересна и привлекателна дестинация за студентите, но тази година положението е, меко казано, критично”, каза Александър Карачолев, управител на заведение в Арбанаси.

Въпреки всичко, от бранша разчитат на българските туристи, а надеждата остава.
 
„В България има прекрасни условия за туризъм. Това, че ще трябва да спазваме мерки, всички го знаем. Така че мисля, че дори да е по-слаб - сезон ще има”, смята Чомполова.   

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.