Двамата съпрузи, създали ваксината, предизвикаха огромен интерес

Зад разработването на новата ваксина за COVID-19 стои едно семейство. Двамата съпрузи предизвикаха огромен интерес по целия свят, след като обявиха, че техният препарат има 90-процентова успеваемост.  

Семейство учени стои зад новата ваксина срещу COVID-19 (СНИМКИ)

Те са милиардери, но предпочитат да живеят скромно в германския град Майнц. Угур Шахин и Йозлем Тюреджи са двойката, за която говорят всички. Тяхната компания Бионтех разработи ваксината, за която се твърди, че има потенциал да сложи края на пандемията. CNN се свързаха с Угур Шахин в дома му в Германия. 

"Препаратът има отличен профил. Приближава се до съвършения.", смята той.

Новината, че ваксината срещу коронавируса има толкова висока успеваемост беше посрещната с възторг. Всички се надяват това да бъде потвърдено от предстоящите анализи. За сравнение, ваксините срещу сезонния грип имат успеваемост около 50 процента.

"Ние, разбира се, сме провели много повече тестове, отколкото публикувахме досега. Това ни дава голяма увереност.", обясни Угур Шахин.

ПРОБИВ В БИТКАТА С COVID-19: Ваксина постигна 90% ефективност

Двамата учени са от турски произход. Угур е роден в Турция, израснал и учил в Германия. Йозлем е дъщеря на турски лекар, който емигрирал. Запознават се по време на следването си, като откриват че са напълно завладени от науката. Казват, че са работили дори в деня на сватбата си. Затова отхвърлят твърденията, че обявяването на ваксината е било обвързано с политически събития, като изборите в Съединените щати.

"Няма друг начин, освен да бъдеш воден от това, което изисква науката. Бързаме, колкото е възможно. Създали сме процес на работа, който практически не прекъсва 24 часа в денонощието. И споделяме всички открития със здравните власти почти в реално време.", каза Угур Шахин.

Доктор Шахин и доктор Тюреджи станали милиардери още когато продали първата си изследователска фирма на голяма японска компания. В момента Бионтех струва над 25 милиарда долара. Угур Шахин казва, че не следи курса на акциите и продължава да ходи на работа с велосипед.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.