В град Хисаря стартира първата обособена COVID- зона в областта

В град Хисаря стартира първата обособена COVID- зона в Пловдивска област. В нея ще се извършват първоначални прегледи и консултации, както и взимане на проби.

В същото време в Пловдив започва работа първата COVID-болница. Това е общинската болница „Свети Мина”. До момента тя разполагаше със специализирано отделение за лечение на пациенти с коронавирус с капацитет от 30 легла, но на този етап вече са осигурени медици за 90 лежащо болни.

С преструктурирането на болницата там ще могат да бъдат приети общо 150 души с COVID-19.

Заради натиска върху здравната система, започнаха да се обособяват и първите COVID-зони в региона. Детският санаториум към Специализирани болници за рехабилитация в Хисаря се превръща в първата COVID-зона в Пловдивска област.

Болницата в Свищов остана без лекари и медицински сестри

„Подготвили сме кабинет за първоначален преглед и консултации и кабинет за вземане на проби, тествани с антигенни тестове и др. Ако се наложи, ще подпомогнем болниците за активно лечение в Пловдив”, обясни Вили Шопова - директор на Специализирана болница за рехабилитация.

В зоната няма да бъдат лекувани пациенти и няма да работи като болница. В един от кабинетите е разположен специален стол за диагностика.

„Стол измерва всички показатели на пациента като ръст, тегло, телесна маса, както и кръвна захар, ЕКГ, пулс и сатурацията на кислород в кръвта. Всички тези данни влизат в досието на пациента и по този начин ние можем онлайн да ги предоставим на големите болници”, обясни Вили Шопова.

В същото време в Пловдив започва да работи първата COVID-болница у нас – общинската „Свети Мина”. Управителят на лечебното заведение вече се е сблъсквал със заразата.

„За щастие прекарах лека форма. Дори в самото начало не предполагах, че е COVID, установих на базата на направени антитела”, призна проф. д-р Петър Петров.

Вече е проведен разговор с медиците от лечебното заведение, които ще работят само с COVID-болни.

„Напуснах работата си в Стара Загора, разбрах, че тук има свободно място. Вярно, има риск, но аз съм такава натура и ми допадна, затова съм тук”, коментира Любомир Филипов, лекар в COVID-отделение.

 „Тежко е, но си обичаме работата и затова си я работим”, заяви д-р Янка Душкова.

Данните сочат, че в последните два дни броят на новозаразените в Пловдив и региона намалява.

Община Пловдив вече е подготвила план-сметка и за възстановяване на закритата белодробна болница в града, която носи името на големия дарител Димитър Кудоглу.

Репортер: Илиян Велков

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.