Вижте мнението на диетолог

Много от нас понякога биват обзети от натрапчиво желание да хапнат нещо сладко. Откъде идва то и дали е необходимо да се борим с него – за това говори диетологът Елена Соломатина, цитирана от БГНЕС.

„Много хора се опитват да водят здравословен начин на живот и да се хранят правилно винаги, като изключат напълно сладкото от диетата си. Но ние не сме роботи и понякога нещо може да се случи. Ако много ви се прииска торта, изяжте я и се върнете към нормалния си живот. Основното нещо е да не се самообвинявате, сякаш това е срив на волята ви”, сигурна е Соломатина.

Шоколадът - най-добрият антидепресант (ВИДЕО)

"Човек трябва да се поглези и да не се стреми да се чувства като свръхчовек, трябва да балансирате. Понякога „малките кулинарни бягства” са по-полезни от строгите ограничения. Ако човек се чувства неудобно, той така или иначе ще се срине психически", каза диетологът.

Друг е въпросът, когато се появи напрастанно и натрапчиво желание за сладко, тогава трябва да потърсите причината. Тя може да бъде както физическа, така и психологическа. Първо, на човек може да му липсват някои елементи.

"На първо място, това може да е липсата на хром, магнезий, витамини от група В. Хромът може да се получи под формата на добавки, той се съдържа в месото, морските дарове. Магнезият се съдържа в зелените зеленчуци и в някои семена. Витамините от група В влизат в състава на месото, сложните въглехидрати, пълнозърнестия хляб, зърнените храни", отбеляза Соломатина.

Как да преборим вечерния глад за сладко

Причината за острото желание за сладко може да бъде някаква спонтанна ситуация – стрес или внезапна липса на енергия, добави диетологът.

"Причината за психическата слабост може да е развод, болест на близък или човек да не може да получи хормоните на удоволствието, защото например не може да се занимава с хобито си, внезапно е спрял да спортува, скоро се е пенсионирал. Причина може да е дори латентна инфекция. През студения сезон на човек често му липсва енергия и иска да се затопли. Нещо мазно, сладко, вискозно обикновено помага за попълване на енергията, така че не изпадайте в паника, ако по-често ви се хапва шоколадов кейк през зимата”, заключи Соломатина.

5 навика, които са по-вредни от цигарите

Храни, които не трябва да се ядат сурови (СНИМКИ)

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.