Те напомнят, че на кучетата и котките не бива да се слагат предпазни маски

Домашните любимци също трябва да спазват социална дистанция заради безопасността на стопаните си, както и за да се осуети разпространението на коронавируса, пише в. „Дейли стар”, позовавайки се на швейцарски експерти.

Мъж разходи плюшено куче, за да избегне мерките в Чехия

Според специалистите кучетата трябва да стоят на разстояние два метра от себеподобни, докато котките изобщо не бива да бъдат пускани навън. По този начин се гарантира, че питомците няма да предадат заразата на човек или други домашни любимци, обяснява Фолкер Тил, вирусолог от университета на Берн, Швейцария.

Как да научим котката да не хапе?

Според Йоханес Кауфман от швейцарските ветеринарни клиники „Аникура” съществува риск вирусът да се задържи дълго време върху козината на домашните любимци или в назалните им секрети.

Експертите казват още, че питомците трябва да бъдат третирани като останалите членове на семейството, които се пазят едни други от потенциална зараза, докато не се разбере повече за ефектите на вируса върху животните.

С какво можем да предпазим дома и офиса от вируси

Въпреки препоръките за социално дистанциране на домашни животни, експертите напомнят, че на кучетата и котките не бива да се слагат предпазни маски за лице, тъй като това може да се окаже пагубно за тях.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БТА