Може би е време да преосмислим менюто си

Народът е казал, че храната прави борбата. И това е повече от вярно. Ако не беше тя, ние нямаше да можем да оцелеем. Именно умението ни да ловуваме е позволило да се превърнем в доминиращ вид на тази планета. А способността ни успешно да различим удаващите се на култивация растения ни е накарала да развием цивилизации. В днешно време обаче чревоугодничеството е навсякъде. Макар и все още да има много държави по света, в които населението да съществува на ръба на гладната смърт, голяма част от човечеството страда от затлъстяване. Може би е време да преосмислим менюто си, включвайки повече нисковъглехидратни храни в него?

Какво са нисковъглехидратните храни?

Голяма част от най-популярните в момента диети са такива, които разчитат на нисковъглехидратен прием на храни. Това предполага сериозно ограничаване на приема на карбохидрати (захари). Те се срещат често в сладкарските и тестени изделия и полуфабрикатите. Но няма място за притеснение.

Вместо да ядете въглехидрати, наблегнете на пълноценни храни, включително естествени протеини, мазнини и зеленчуци. Проучванията показват, че нисковъглехидратните диети могат да доведат до значителна загуба на тегло. А също и до подобряване на някои от здравните маркери. Тази категория хранителни режими се използват от десетилетия и се препоръчват от много лекари и нутриционисти. Обикновено няма нужда да броите всяка една калория или да купувате специални продукти от магазина. Всичко, което трябва да направите, е да оптимизирате своето меню, хранейки се качествено и съблюдавайки за порцирането на чиниите. Ако пък имате нужда от помощ, винаги можете да разчитате на био-продукти, работещи на кетогенен принцип. Такова средство е разтворимата напитка за питателно вталяване Keto Light +.

Кои храни имат най-ниско съдържание на въглехидрати?

Това, че ще ограничите броя на въглехидратите в чинията си, не означава, че трябва да спрете плодовете и зеленчуците. Горските плодове, например, имат много ниско съдържание на карбохидрати. Похапвайте с шепи от тях. Но фибрите в този вид изделия са важни за добрата детоксикация и диуретика на тялото.

Но кои са най-полезните нисковъглехидратни храни? Вижте списъка с тях по-долу!

  • Месо: Говеждо, свинско, агнешко, дивеч, диви и домашни птици. Чувствайте се свободни да ядете мазнината на месото, както и кожата му.
  • Всички видове риба и морски дарове: Мазните риби, като сьомга, скумрия, сардини или херинга, са страхотни. Те имат много ползи за здравето поради високите количества Омега-3 мастни киселини в тях. Но избягвайте да ги панирате.
  • Яйца: Те са съставени почти изцяло от протеини, так че можете да ги ядете във всеки вариант - варени, пържени, бъркани и като омлети. Избирайте яйца от пасищно отгледани кокошки, ако е възможно.
  • Естествени мазнини и сосове с високо съдържание на мазнини: Използването на масло и сметана за готвене може да направи храната с ниско съдържание на въглехидрати по-вкусна и питателна. А вашите вкусови рецептори ще бъдат изцяло задоволени. Ако сте закупили предварително направени, проверете съставките за нишестета и растителни масла. Кокосовата мазнина или зехтинът също са добри варианти.
  • Зеленчуци, които растат над земята: Похапвайте повечко карфиол, броколи, зеле и брюкселско зеле, зеле, ядки, спанак, аспержи, тиквички, патладжан и гъби. А също и лук, чушки, домати и маруля. Изборът е почти безкраен. Описаните дотук изделия са с най-ниско съдържание на нетни въглехидрати и могат да се ползват на всички нива на ограничаване на въглехидратите.
  • Млечни продукти: Чувствайте се свободни да избирате пълномаслени варианти, като масло, сметана с 40% масленост, кисело мляко и сирена. Така ще останете сити и доволни.
  • Ядки: Подходящи са за следобедна закуска или за лакомство, вместо пуканки, бонбони или чипс.
  • Плодове: Горски плодове и диня.

Намалете въглехидратите и отслабнете сега!

Макар и в началото да изпитвате симптоми на захарна абстиненция, с времето ще започнете да се чувствате значително по-добре. Ще имате повече енергия. И няма да разчитате за набавянето на „бърза“ такава от вредните вафли и шоколади.