Според тях мярката предизвиква напрежение, а не решава проблеми

Големите търговски вериги искат отмяна на забраните за пазаруване по възраст. Те предлагат да има само препоръчителен, а не задължителен „зелен коридор”. Според търговските вериги мярката предизвиква повече напрежение, отколкото решения в условията на пандемия.

В сила е новият часови диапазон в хранителните магазини и аптеките за възрастни

Смятат още, че „зеленият коридор” не защитава в достатъчна степен хората на и над 65 години. Служителите на входа на магазините пък трябвало на око да преценят кои от клиентите влизат във възрастовите ограничения, защото нямат право да изискват лични документи.

„Зеленият коридор” за възрастните в хранителните магазини е неефективен и неизпълним, твърдят от „Сдружението за модерна търговия”. Коментират, че мярката нямало да защити уязвимите групи хора.

„Този коридор възпрепятства хората над 65 г., които продължават да работят. Пречка е и за тези под 65 г. заради широкия тричасов коридор в следобедните часове”, обясни говорителят на „Сдружението за модерна търговия” Мирослава Иванова. 

Променят часа на „зелените коридори” (ЗАПОВЕД)

По този начин се образувало и рисково струпване на клиенти пред магазините в началото и в края на ограничението.

„Мярката реално е неизпълнима на чисто оперативно ниво, защото се налага служителите на търговските обекти да преценяват на око възрастта на хората, които биха искали да влязат в търговските зали”, добави Иванова.

От сдружението предлагат не заповед, а апел - в часовия диапазон между 8 и 10 часа сутринта, хората под 65 години да се въздържат от пазаруване. Дали да останат сегашните ограничения - мненията на възрастните са разнопосочни.

„Пандемията ни гони с много крачки напред, съобразявам се с този коридор във всички магазини”, сподели Георги Цуцев.

Хаос заради заповедта за "зелени коридори" за пенсионерите

„На българина, включително и на мен, не може никой да угоди. Ако даваш - защо даваш, ако не даваш - защо не даваш”, коментира Трифон.

Дни след въвеждането на забраните пред хранителните магазини отново имаше хора, които или не са разбрали за мярката, или просто са забравили за нея.

„Аз съм на 63 години, със заболяване, и ми се струва, че това е малко повече от необходимото. И без да има „зелени коридори” възрастните могат да пазаруват сутринта, защото младите са на работа”, смята Диана Гогова.

От Българската стопанска камара също подкрепят предложението „зелените коридори” в търговските вериги да отпаднат.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.