Външният ни министър определи като безобразен езика на омразата в Северна Македония

„Това, което се случва с езика на омразата напоследък в Северна Македония, е пълно безобразие. Заев знае от много отдавна къде страната е нарушила Договора за добросъсетство, имаме междуправителствена комисия”. Това каза в ефира на „Здравей, България” вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

България остава твърда към Македония, но е готова на преговори

Тя обясни, че са правени проверки и са изготвяни протоколи и преди години. Многократно официално е сигнализирано и за нарушения, административни пречки и език на омразата.

„Повече от година и половина нямаме отговор за програма за култура, образование и спорт. Едва сега решиха да отговорят на предложението на Министерството на отбраната за това, България да им помогне в охраната на въздушното пространство. Прекратиха работата в нарушение на договора на историческата комисия. Аз, като жена, се възмущавам на техния език и сексизъм. Балкански сексизъм няма място в Европейския съюз”, категорична е Захариева.

Външният министър обясни, че не приема изразите им лично, а е против подобен език спрямо българските жени. Тя обясни, че от западната ни съседка са реагирали едва вчера, въпреки че са имали сигнали от българска страна.

Зоран Заев: Българското вето е голяма несправедливост

„Това е основната причина да не кажем „да” в момента. Когато 30 години ти не само толерираш, но и стимулираш държавна политика, основана на омраза срещу българския народ и България, няма как да си готов за започване на преговори за членство в ЕС. Това противоречи на европейските ценности. Това е нашият аргумент”, поясни Захариева.

 

 

Тя разказа и за случай, в който съветник в Министерството на отбраната на Северна Македония, който предложил абсурдни точки в декларация. Според външния ни министър най-фрапиращата идея било граждани с българско самосъзнание да бъдат репатрирани у нас.

Захариева коментира и случая в Пловдив, при който двама мъже починаха, докато чакат да бъдат приети в болница. Тя определи кадрите като безобразни и изрази увереност, че здравният министър ще се заеме с този случай. Външният ни министър подчерта, че се наблюдават мерките в другите страни.

Съпругата на починал с COVID-19 в Пловдив: Той лежа 20 мин. без кислород на площадка между етажите в болницата

„Мерките са важни, но е важно и да се спазват. Мисля, че всичко възможно, за да са стабилни мерките, да има лекарства и да се осигурят легла, е направено. Каквито и мерки да взимаме, ако се събираме с близки, нямат смисъл. Много е важно да спазваме социална дистанция”, каза Захариева.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.