Експертите подчертават, че има вероятност от сериозни странични ефекти от медикамента

Световната здравна организация препоръча пациентите с коронавирус, които са настанени в болница, да не се лекуват с „Ремдесивир”. Според експертите антивирусният препарат не предпазва от смърт и от тежки форми на болестта.

Разработен за лечение на ебола, днес „Ремдесивирът” се използва в десетки държави в битката срещу коронавируса.

Pfizer и BioNTech подават заявление за спешна употреба на ваксината им

 „Потискат един ензим в клетките, която отговаря за намножаването на РНК-то на вируса. По този начин се стопира развитието и размножаването на вируса”, обясни доц. Велинов.

 Според медици препаратът е ефективен в началото на болестта

„Логиката на антивирусните препарати е в началото да започне тяхното приложение. Когато заболяването продължи по-дълго време, ние лекуваме следствието от вирусната атака, така че тук се включват други препарати”, добави той.

Представителят на Световната здравната организация за България д-р Скендер Сила уточни, че препоръката медикаментът  да не се прилага на пациенти в болница е на база клинични проучвания, направени сред 7000 пациенти с коронавирус.

Експертите вземат предвид и страничните ефекти, които може да има медикамента при някои от болните.

„Това не означава, че от „Ремдесивир” изобщо няма полза и затова препоръката ни е условна. Все още може да има вероятна малка полза и панелът от експерти препоръчва продължаване на клиничните изпитвания”, обясни Джанет Диас.

Според доц. Велинов „Ремдесивирът” не може да се изключи от терапията на хоспитализираните пациенти. През юли препаратът стана първото лекарство, одобрено за търговия и лечение на пациенти с коронавирус в Европейския съюз.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.