Когато в семейство има заразени и с двата вида инфекция – мерките са едни и същи: дистанция, дезинфекция и дисциплина

„Маските не са панацея. Те не са скафандър, който ще ни предпази от инфекция. Маските намаляват риска от заразяване. Маската – правилно носена, обхващаща и носа, и устата, намалява риска от вдишване на вируса. Това обаче не минимализира риска” Това заяви в студиото на „Събуди се” доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ "Вирусология" в НЦЗПБ.

Проучване: Заразените с COVID-19 пренасят болестта през първите пет дни

„Когато се срещнат грипът и коронавирусът какво ще се случи - тепърва ще разберем. Все още нямаме достатъчно данни за това как протича тази двойна инфекция при хора, с установена подобна двойна зараза. Всичко останало са спекулации”, категоричен е експертът.

Според доц. Гломб, когато в семейство има заразени и с двата вида инфекция – мерките са едни и същи: дистанция, дезинфекция и дисциплина.

 

 

Според вируслога коронавирусът не е станал по-агресивен. 

"Не е станал по-агресивен, просто позитивните хора станаха повече. Ако 100 човека са позитивни и 20 боледуват, от тях 2% ще боледуват тежко", посочва доц. Гломб. 

Все още нямаме достатъчно данни за това как боледуват хората, които са с  грип и коронавирус едновременно. 

"Това,което е успокоително е, че мерките, които се вземат за предпазване от COVID-19  предпазват и от други респираторни инфекции, нека не се плашим от грипа. Мерките ще помогнат", категорична е тя. 

Съветите на експерта гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.