Президентът на САЩ не е успял да уговори местните власти да пренебрегнат гласа на гражданите

Провал за Доналд Тръмп в опита му да промени резултата от изборите. Президентът на Съединените щати не е успял да уговори местните власти в Мичиган да пренебрегнат гласа на гражданите. Това е новата стратегия на Тръмп, след като съдилищата отхвърлиха поредица от негови жалби срещу победата на Джо Байдън.

Доналд Тръмп опитва да направи нещо, което никога не се е случвало. Президентът се среща с депутати от местните парламенти на  щати, в които Джо Байдън победи на изборите. Според източници от Белия дом, Тръмп се опитва да убеди депутатите да пренебрегнат гласа на гражданите и да дадат победата на него

  "Нито един щатски парламент в историята на нашата страна не е правил това, за което Доналд Тръмп очевидно агитира депутатите от Мичиган”, заяви Боб Бауер, юридически съветник на Джо Байдън.

Сериозна съдебна загуба за Тръмп

Необичайната избирателна система на Съединените щати, поне на теория дава възможност това да се случи. Изборите не се правят директно от гражданите. Всеки щат, отчитайки как са гласували неговите жители, избира електори, които да попълнят Избирателната колегия от 538 души. Тази колегия се събира във Вашингтон и избира президента. Това е предвидено за средата на  декември. След което Конгреса одобрява избора им. На теория е възможно щатите да подменят електорите с такива, които да гласуват различно от подадения от гражданите вот. За да успее да обърне резултата от изборите, Тръмп има нужда да убеди местните парламенти на Мичиган, Пенсилвания и поне още един щат да подменят своите електори.

"От една страна, това е вредно за демократичния процес и значително притеснява хората. От друга страна, това няма да се случи и той ще претърпи провал", посочва Бауер.

„Ню Йорк Таймс”: Тръмп няма шанс да оспори изборите

Пред необичайната тактика на Тръмп има две големи пречки. Едната е дали подобен ход изобщо би бил законен. Досега няма прецедент и не е ясна евентуалната позиция на съдилищата.  Втората голяма пречка е дали депутатите в щатските народни събрания биха се съгласили да участват в схемата. По всичко личи, че Доналд Тръмп се е провалил в опита си да убеди тези в Мичиган. На излизане от Белия дом лидерът на републиканското мнозинство и председатля на местния парламента казаха, че на срещата с президента не са чули нищо, което да промени факта, че Джо Байдън печели в техния щат.

  "Мисля че е очевидно, че народът на Мичиган даде своя глас. Няма законови или фактически основания да се постави под въпрос избора, който направиха. Очакваме всеки, който заема обществен пост в Мичиган, да спази закона и да си свърши работата", заяви  Джослин Бенсън, щатски секретар на Мичиган.

Засега не е ясно, дали Тръмп ще се среща с депутати и от други щати.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.