Президентът на Турция призова ЕС за диалог

Президентът Реджеп Тайип Ердоган в събота призова Европейския съюз за диалог, като предупреди блока да не се превръща в инструмент за вражда по време на ескалиращото напрежение в Източното Средиземноморие.

Разполагането от Турция на кораб за търсене на газ във води, за които Гърция има претенции, предизвика ожесточена словесна война с държави членки на ЕС, които в началото на този месец удължиха санкциите срещу Анкара за още една година. Мерките включваха разрешаване на забрани за визи и замразяване на активи срещу лица, участващи в оспорвани проучвания на газ в Средиземно море.

Франция протестира срещу обидни изказвания на Ердоган

"Очакваме ЕС да спази обещанията си, да не ни дискриминира или поне да не се превърне в инструмент за отваряне на вражди, насочени към страната ни", каза Ердоган във видеообръщение към конгреса на управляващата партия.

"Не се виждаме другаде, освен в Европа", добави той. "Предвиждаме да изградим бъдещето си заедно с Европа."

Съобщението на Ердоган идва, когато лидерите на ЕС трябва да решат на срещата на върха през декември дали да наложат допълнителни санкции заради скорошната дейност на Турция.

Турският изследователски кораб „Олуч Рейс” остава в центъра на напрежението и в събота Анкара удължи мисията му в Източното Средиземноморие до 29 ноември, въпреки протестите от Атина.

Ердоган се закани: Турция ще вземе това, което ѝ принадлежи в Средиземно, Егейско и Черно море

В същата реч Ердоган заяви, че Турция иска "активно да използва своите дълги и близки съюзнически отношения със САЩ за решение на регионални и глобални проблеми".

Той не беше сред първите световни лидери, които поздравиха новоизбрания президент Джо Байдън. И докато той се радваше на тесни връзки с американския президент Доналд Тръмп, между двете страни имаше напрежение по няколко въпроса. Закупуването от Турция на високотехнологична руска система за противоракетна отбрана разгневи Вашингтон, докато Анкара протестира срещу отказа на САЩ да екстрадира мюсюлмански духовник, когото Ердоган обвинява за организирането на неуспешен преврат през 2016 г. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

 
Източник: БГНЕС