Потрошен бе и офисът на ГЕРБ на бул. “Дундуков”

Напрежение на поредния антиправителствен протест. По време на недоволството бяха хвърляни пиратки и бомбички пред сградите на Народното събание и Министерството на отбраната, потрошен бе и офисът на ГЕРБ на бул. “Дундуков”. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Малко след 17.00 часа пред старата сграда на парламента се събраха привърженици на инициативата "Системата ни убива", "Палатков лагер пред Софийския университет" и "Орловград". За кратко се получи напрежение между тях и полицията, което бе бързо овладяно.В знак на недоволство, майките от "Системата ни убива" хвърлиха димка, която символизирала ситуацията в момента. 

Снимка: Илияна Шишкова, NOVA

След 19.00 ч. протестиращите решиха да се отправят към сградата на Министерския съвет. Там също бяха хвърлени пиратки. Последва обиколка на Министерството на отбраната и паркинга на Народното събрание.  Пред почти всички институции, недоволните хвърляха пиратки.  

Традиционно, протестът приключи с блокада на "Орлов мост", където бе решено следващият протест да се проведе на 14 декември. 

Снимка: Паулина Найденова, NOVA

По-късно от МВР съобщиха, че петима са задържани в столичното Пето РУ за вандалски действия по време на протеста. Трима от тях са непълнолетни. Образувано е досъдебно производство. Предстои доклад на материалите в прокуратурата. В същото полицейско управление е отведена и една жена, за установяване на самоличността й.

Исканията на протестиращите остават непроменени - оставка на правителството, на главния прокурор Иван Гешев, разпускането на Народното събрание и насрочване на извънредни предсрочни парламентарни избори.

Снимка: Паулина Найденова, NOVA

Репортери: Илиана Шишкова, Паулина Найденова

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.