Демонстранти обвиниха провокатори за резултата

Петима са задържани за вандалските прояви на антиправителствения протест снощи,  съобщават от полицията. Вечерта премина с пиратки, счупени витрини и обвинения, че е имало провокатори. Пред офиса на ГЕРБ – Oборище бяха изсипани боклук и сухи листа. Малко след това към стъклата полетяха и павета.  От партията коментираха, че това не е първото посегателство над този офис.

Внезапна смяна на маршрута, обиди към полицаите, хвърляне на пиратки и бомбички към институции, както и множество опити да се стигне до сградите на Народното събрание - така протече антиправителественият протест снощи.

“Няма граници, така че… затъваме, затъваме като цяло, като нация с този начин на управление, с това правителство”, заяви протестиращият Сергей.

Протестиращи хвърляха бомбички по различни институции в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

След като не успяха да пробият полицейския кордон около парламента, протестиращите се насочиха към офиса на ГЕРБ на бул. "Донудков". Чупенето на стъкла обаче раздели протестиращите. Според мнозина, това били провокатори.

„Провокатори има, цивилни полицаи има и те много добре си знаят провокаторите. Това мога да ви кажа. Хората от протеста вървят без маски, това е наш патент, запомнете го, хората без маски са част от протеста, повечето”, заяви Тодор Стоянов, протестиращ.

От ГЕРБ напомнят, че това не е първото посегателство върху този офис.

„Всичко е в стъкла, има доста камъни, даже доста камъни, които са хвтрлени вътре,. са иззети от полицията, като веществени доказателства. Но това е един погром”, посочва Николай Попов, организационен секретар на ГЕРБ – Оборище.

Общо петима души, сред които и трима непълнолетни са задържани за вандалски действия, съобщиха от полицията. Те са отведени в Пето районно. Протестът традиционно приключи с блокада на "Орлов мост", където бе взето решение следващият по-голям да се проведе на 14 декември.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.