„Няма доказателства този вирус да се предава от животно на човек”, категорични са ветеринарите

Разходката на куче в парка повишава риска от зараза с COVID-19 до 78%. За това предупредиха испански учени през седмицата.

Според доктор Димитър Яновски, председател на Софийската колегия на Българския ветеринарен съюз, нашите домашни любимци страдат от коронавируси, но за момента COVID-19  не е доказано да е опасен за тях. „Няма доказателства този вирус да се предава от животно на човек”, категоричен е той.

Учени: Разходката на куче в парка крие висок риск от зараза с COVID-19

 Собствениците на домашни любимци, с които разговаря репортерът на NOVA Виктория Бояджиева, споделиха, че не се притесняват да разхождат домашните си любимци навън. Според тях изолирането на кучетата ще ги направи асоциални, което не е добре за тях.

Експерти: Домашните любимци също трябва да спазват дистанция

„И за хората не е хубаво да са асоциални, но ситуацията го налага”, пошегува се в студиото на „Събуди се” доктор Димитър Яновски. По думите му не трябва да се изпада в крайности от стопани, които в страха си мажат домашните си любимци с дезинфектанти. „Няма как да живеем в стерилна среда”, категоричен е той и отново подчерта, че няма доказано предаване на коронавируса от животно на човек.

Подробностите от разговора и съветите на ветеринаря гледайте във видеото.

http://За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.