Вицепремиерът посети Белодробната болница във Велинград

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация на пневмофизиатрични заболявания „Света Петка Българска“ ЕООД във Велинград. В рамките на визитата си тя разговаря с д-р Цветан Дафов, директор на болницата, като акцент в дискусията бяха възможностите за възстановяване на пациенти преболедували COVID-19, съобщават от пресцентъра на Министерство на туризма.

Николова: Трябва гъвкава политика за преминаване на границите

Вицепремиерът заяви, че местоположението и материалната база на лечебното заведени са изключително благоприятни за долекуване и възстановяване на преболедували коронавирус. Тя подчерта, че най-важната задача в момента е да се запази здравето на хората и в тази посока се работи усилено от целия кабинет. “Ценим високо усилията на всички медици и сме благодарни за неуморните усилия, които заетите на първа линия полагат в борбата с пандемията”, коментира министър Николова.

Д-р Дафов обясни, че лечебното заведение е на подчинение на Министерството на здравеопазването и е достъпно за всеки здравноосигурен гражданин с направление от личния лекар. По думите му болницата има 136 легла, като заетостта в момента е 40%.

Доказано е, че COVID-19 засяга белия дроб и затова климатолечението в съчетание с рехабилитационни здравни процедури са изключително подходящи за организма за долекуване и възстановяване, коментира директорът на белодробната болница.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.