Коментира Емилиян Лилов, журналист от "Дойче веле"

Хиляди души, удрящи тенджери и надуващи свирки, се събраха в центъра на Берлин в знак на протест срещу плановете на канцлера Ангела Меркел да предостави на правителството си правомощия за налагане на допълнителни ограничения, информира "Ройтерс".

Въпреки че повечето германци приемат последната "лека блокада" за справяне с втората вълна на коронавируса, критиците твърдят, че законът дава на правителството твърде много власт и застрашава правата на гражданите без одобрението на парламента.

ПЪРВА ЛИНИЯ В ГЕРМАНИЯ: За германския опит и българската действителност

“От началото на ноември на територията на Германия се обяви частично затваряне. Не работят заведения, фитнеси, театри и кина. Германците нямат право да се срещат навън с повече от още едно домакинство. Пътуванията с цел туризъм също са забранени. Голяма част от хората разбират, че тези мерки са необходими. Има такива обаче, които ги оспорват. Те често се опитват да всяват паника и страх сред останалите. Полицията миналата сряда разтури демонстрацията в центъра на Берлин, защото протестиращите нямаха маски. Бяха използвани и водни струи заради неспазване на мерките”, коментира Емилиян Лилов, журналист от "Дойче веле" в ефира на "Неделята на NOVA".

Повече гледайте във видеото

365 задържани на протест срещу мерките заради COVID-19 в Берлин

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.