Те заявяват, че са притеснени не само за собствения си живот, но и за живота на децата

Повечето ученици от 5 до 12 клас се връщат в класните стаи. За тях маските или шлемовете вече са задължителни и в час. В София, Бургас и Хасковско учениците останаха на  дистанционно обучение. В Пловдив пък Кризисният щаб реши да върне у дома учениците, след като учители и родители заявиха, че се притесняват. 

Междувременно учителите в Асеновград се заканиха да бойкотират учебния процес като не влязат в час. Причината е, че от днес поетапно децата от 5 до 12 клас се връщат към присъствената форма на обучение в училищата.

В писмо до образователния министър и кмета на града преподавателите заявяват, че са притеснени не само за собствения си живот, но и за живота на децата и настояват всички ученици да преминат в онлайн обучение до Коледа.

Много от учениците, които се обучаваха дистанционно, се завръщат в класните стаи

Притеснението на учителите ескалира, след като един от уважаваните училищни директори в града загуби битката с коронавируса, а няколко часа по-късно от COVID-19 почина и неговата майка.

Въпреки заканата преподавателите днес се върнаха в класните стаи. 

„Учебният процес днес продължава. Аз трябва да се върна на работа с риск за здравето си. А с едно просто решение на министъра може да се спасят човешки животи”, каза Анелия Ставрева.

„Някои от училищата в Асеновград още от миналата седмица имат разрешение за онлайн обучение. За конкретното училище от вчера тече проучване между педагогическия персонал и родителите. Предстои вземате на решение за него”, заяви началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова.

Учители настояват за дистанционно обучение

„Колегите от Асеновград не са членове на нашата група, но това не означава, че не ги подкрепяме. Ние също сме на мнение, че образователната система трябва да бъде затворена, за да бъдат спасени човешки животи. Вече 34 учители загубиха живота си”, коментира Лилия Стоянова, учител и модератор на групата "Учители за безопасно образование".

След допитване до родителите и учителите днес училищата в Асеновград ще решат на какъв график на обучение да преминат.  

Заболеваемостта сред учителите и учениците в Пловдивска област е около 3 процента.

Още по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.