Те са командировани в болници в София, Варна, Пловдив, Плевен и Сливен

Военнослужещи от Българската армия оказват помощ на медицинските екипи от военните болници в страната в битката срещу COVID-19. В борбата със заразата се включиха специализирани екипи от 38-ми батальон за ядрена, химическа и биологична защита и екология, Единния център за начална подготовка и Центърa за подготовка на специалисти от състава на Сухопътните войски.

Предлагат почти пълна блокада на държавата (ВИДЕО)

Те са командировани в болници в София, Варна, Пловдив, Плевен и Сливен и изпълняват дейности, свързани предимно с дезинфекция на лечебните заведения. В столичната болница помагат и в лабораторията по Вирусология. Boeннocлyжeщите разливат среди във вирусологиите за PCR тестовете, извършват термометриране и дезинфекциране на общите части в клиниките и отделенията на болниците.

Екипите ще се ротират на всеки две седмици.

Създадена е организация и от днес военнослужещи, преболедували COVID-19, вече даряват кръвна плазма в Центъра по трансфузионна хематология на ВМА в София. Кампанията е организирана със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, с която се даде възможност на всеки желаещ да стане донор да помогне за лечението на пациенти в тежко състояние.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.