Той почина на 82 години

Отиде си светилото в кардиологията проф. Александър Чирков. Лекарят почина на 82 години. Това потвърдиха за NOVA негови близки. Именитият лекар е починал в хотел във Варна, а според негови приятели причината за смъртта му не е COVID-19.

Десетки негови колеги изказаха най-искрени съболезнования на роднините му. "С огромна болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега.  Изключителен лекар, човек и деец ни напусна. Медицината у нас загуби един от своите колоси и иноватори", написаха от Български лекарски съюз.

Съболезнования изказа и премиерът Бойко Борисов. 

 

Бог да прости професор Александър Чирков. Напусна ни едно светило в медицината, помогнал на много хора. Поклон пред паметта му. Изказвам моите най-искрени съболезнования на близките му.

Публикувахте от Бойко Борисов в Вторник, 24 ноември 2020 г.

 

"С вяра в доброто и в човешкото достойнство проф. Александър Чирков прие лекарската професия като истинско призвание, което носи през целия си живот с отговорност и удовлетворение. Прощаваме се със  забележителен авторитет в сферата на медицината, вдъхновител на модерната българска кардиология и кардиохирургия", написа президентът Румен Радев в съболезнователния си адрес до близките и семейството на медика.

Проф. Чирков е роден в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г.

Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

Могат ли лошите мисли да разболеят сърцето?

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата „Св. Екатерина“. От 2014 г. до смъртта си беше главен консултант по кардиохирургия към Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, София.

30 години от първата сърдечна трансплантация у нас

Професорът печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции и трансплантации. Той е президент на асоциацията на водещите лекари в България (1993), почетен член на Съсловното сдружение на съдовите хирурзи в България – (2003), Учредител на Асоциацията на Университетските Болници в Република България – (2003), Учредител и член на Българската Асоциация по белодробна и сърдечно-съдова хирургия–(2003), Председател и учредител на Националния Кардиологичен Клуб (2001-2005), има редица членства и в международни организации.

Екипът на NOVA изказва искрени съболезнования на близките, приятелите и колегите на проф. Чирков! Поклон пред паметта му!

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.