Дебатът дойде с увеличаването на минималната пенсия на 300 лева

Сблъсък между управляващи и опозиция заради мерките и парите за следващата година! Равносметката - извънредно заседание на парламента,  8-часови дебати и одобрени разходи за 17 млрд.лева. Окончателно! Депутатите приеха бюджетите на Здравната каса и Социалното осигуряване.

Окончателно: Минималната пенсия става 300 лв.

Какво обаче предвижда сметката на правителството за следващата година? Ще харчим доста повече, отколкото ще изкарваме! Заложените приходи са 47 млрд. лв., а разходите са над 52 млрд. лв. Минималната работна заплата скача от 610 на 650 лева. Минималната пенсия става 300 лева, а максималната 1440!

Новите мерки, предложени от кабинета,  дадоха повод на опозицията да атакуват бюджета за следващата година и да поиска отлагане, с цел ревизия на сметката. 

„Бюджетът, който искате да гледаме, вече е неадекватен на новата ситуация. Играете си на доброто и лошото ченге, докато хората умират по стълбите и линейки между две болници“, коментира Корнелия Нинова.

Искането беше отхвърлено, а обяснението дойде в кулоарите.

„Не приемам становището на една уважавана политическа сила с претенцията да управлява да импровизира с бюджета в 12 без 5. В тази ситуация да оставим държава без бюджет, без рамка на финансовите възможности, без яснота за доходите на хората…“, каза Милен Михов от ВМРО.

Така депутатите приеха без скандали бюджета на НЗОК, който надхвърля 5 млрд.лева. А от опозицията призоваха управляващите да защитят разчета за следващата година.

„Г-н председател, направете така, че тук да се получи дебат. Опозицията да говори, управляващите да мълчат“, каза Георги Свиленски.

Махат спорната поправка за бързите кредити

Дебатът дойде с увеличаването на минималната пенсия на 300 лева.

„Ние ще подкрепим, но хората ще си останат бедни“, заяви Георги Гьоков от БСП.

„Лицемерието на БСП - 3 години искате 300 мин.пенсия, а сега казвате - това не е хубаво. Кога да ви вярваме? Хората не ви вярват, няма да ви повярват и през 2021г.“, заяви Александър Сиди.

„Внуците на сегашните пенсионери, които ще получават тези 300 лева, ще ги плащат“, смята Хасан Адемов от ДПС.

 

 

Пленарният маратон около бюджета продължи над 8 часа. През повечето време управляващите запазиха мълчание. В края на деня, обаче, социалният министър Деница Сачева го наруши.  

"Бюджетът е реалистичен и разумен, ще съдейства за по-бързото възстановяване на пазара на труда и икономиката. Чрез този бдюжет се прави важна крачка напред към заздравяване на архитектурата на пенсионния модел, а всички граждани са заинтересовани от това без значение дали са настоящи или бъдещи пенсионери", каза тя пред депутатите.

Така в рамките на ден, депутатите разпределиха над 17 млрд лева. Утре народните представители ще продължат с разглеждането на държавния бюджет.  Като първа точка е влиза  обаче проект за провеждане на избори за Велико Народно събрание. За да бъде прието решение са необходими поне 160 гласа. ГЕРБ и Патриотите обаче нямат толкова, а БСП и ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят решението. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.