Областта е сред най-засегнатите от коронавируса у нас

Кюстендил е сред областите, които са засегнати най-тежко от коронавируса. Голяма част от медицинския персонал в местната болница е заразен, но лекарите правят всичко възможно да покриват дежурствата. Най-сериозен е натискът върху триажния кабинет, където на ден минават по около 150 души - и заразени, и такива с други оплаквания.

В 12:00 часа на обяд спешното приемно отделение на болницата в Кюстендил е пълно с хора. Пред триажния кабинет чакат всякакви пациенти, както заразени с COVID, така и такива с други проблеми. Непрекъснато пристигат нови пациенти, а спешните екипи са постоянно на адрес. С предимство внимание се обръща на тези с дихателна недостатъчност.

През триажния кабинет на болницата ежедневно минават около 150 души. Голяма част от тях са болни от COVID. От началото на месеца в болницата са били хоспитализирани около 250 души. Днес дежурства в приемното отделение даваха директорът на болницата доктор Александър Величков и медикът в пенсионна възраст доктор Стефан Чепенков.

„Напрежението е огромно, но така или иначе нито ден не сме пропуснали, без да попълним графиците, без да има възможност за наблюдение и лечение на тези пациенти”, обясни д-р Александър Величков, директор на МБАЛ Кюстендил.

„Спешен адрес не можем да го забавим. Всички адреси се обслужват, няма да оставим болен пациенти”, заявява д-р Стефан Чепенков.

„Уморени са много, дават се много дежурства, дава се много извънреден труд, но просто ситуацията е такава. Аз не знам къде е пределът и кога ще стигнем предела. Това е неясна величина за нас. Но така или иначе истината е, че трябва да се справим”, обяснява д-р Величков.

В кюстендилската болница има две отделение за COVID - общият им капацитет е 90 легла. В момента всичките са запълнени.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.