Реакциите на родители и учители за новите мерки

Готови ли са училищата за преминаване изцяло в онлайн режим и кога родителите могат да получат помощ от държавата, за да гледат децата си? Ивомира Пехливанова и днес събира реакциите на плановете на правителството да затвори учебните заведения.

Гласуват предложените от здравния министър мерки в четвъртък

Голяма част от учители твърдят, че могат да се справят  с изцяло дистанционно обучение за всички ученици, благодарение на опита, който са натрупали през март тази година, когато заради извънредното положение спешно трябваше да се превключи в електронна среда.

Остават обаче и притесненията на много родителите на деца под 12 години. Законът казва, че те не могат да останат сами вкъщи, а оставането на член от семейството с тях може да коства загуба на работа и доходи. Образователни експерти пък предупредиха, че качеството на онлайн уроците е по въпрос, особено когато те продължават твърде дълго време.

След само два месеца и половина "стаж" като ученик, първокласникът Антоан може да напусне чина и да учи буквите от компютъра вкъщи. Изградени навици за учене обаче все още няма, притеснена е майка му.

„Няма как да има. Тъкмо сега е моментът, в който ги изграждаме. Той е все още на преход между градина и училище. Първи клас е изключително важна година”, смята Павлина Паскалева.

Учителите също признават, че няма как да се справят сами с обучението на най-малките без помощ от семействата им.

„Истината е, че усилията на учителите могат да бъдат адекватни, само ако родителите на дечицата се включат. Имаме нужда от партньорство с родителите”, обясни Ралица Кирилова.

Част от учениците се върнаха в училищата

За много родители превръщането им в помощник-учители ще е за сметка на работата и заплатата. Въпреки че работата на Павлина позволява да остане вкъщи, тя казва, че няма да е пълноценен служител.

„И да се постигне същата ефективност и ефикасност в трудовия процес, която би била нужна. Това неминуемо ще рефлектира върху семейния доход и нашето развитие”, каза Павлина Паскалева.

Преподавателите обаче приемат с облекчение предложението за временно затваряне на учебните заведения. В едно столично училище вече има 15 заразени учители с COVID-19.

„ Човешкият живот стои като върховна ценност и това е неоспоримо, оттам нататък всичко друго би могло да бъде наваксано в процеса и съм убедена, че ще се справим”, смята Ралица Кирилова.

Директори на детски градини също приемат новината като глътка въздух за системата. Днес в една градина са затворили нови две групи - заради болни възпитатели.

Какво мислят родителите за маските в час?

„Персоналът окапа, няма учители. Може би трябва поне за две седмици да се затворят детските градини, за да може някак си и лекарите да отдъхнат, а и персоналът да оздравее и да дойде да работи. Когато липсва човешкият фактор, няма кой да гледа децата”, обясни Ксения Семизорова.

Като бивш просветен министър проф. Тодор Танев е категоричен - решението е трудно, но образованието трябва да остане приоритет.

„Единствената гледна точка, това е доброто на децата, да не пропадне напълно тази учебна година. Не искам да съм един от онези, които внасят паника, но няма как да скрия моето притеснение за качеството на образованието. Средно около 15% е това, което се усвоява по интернет”, каза той.

Предложението на проф. Танев е разделяне на малките и големите деца при взимането на крайното решение утре.

„Присъствената форма поне за малките ученици от 1-ви до 4-ти клас трябва да се запази, колкото се може по-дълго. Даже, ако се приложи много крайната мярка спрямо най-малките деца, поне детските градини биха могли евентуално да продължат”, смята професорът.

Според проф. Танев най-много плюсове има  хибридното обучение, когато присъствената форма се редува с онлайн.

Предложението за преминаване в дистанционна форма на обучение получи официално подкрепата на директорите на училища. В официална позиция на Съюза на работодателите в системата на образованието посочват, че това е една добра възможност за безопасно преподаване.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.