Бюджетът възлиза на близо 15 млрд. лева

Народните представители одобриха окончателно бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 г., предаде БГНЕС. Бюджетът на ДОО за догодина възлиза на близо 15 млрд. лева.

БЮДЖЕТ 2021: Депутатите гласуват парите за догодина

С гласуваните на второ четене текстове от 1 януари минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 300 лева. Предложението за нарастване на размера с 50 лева подкрепиха 141 народни представители. Между двете четения на законопроекта от „Воля“ предложиха сумата да скочи до 350 лв., но идеята им не срещна одобрението на парламентарното мнозинство.

До месец март на 2021 г. ще продължи и изплащането на допълнителни суми към пенсиите на всички над 2 млн. пенсионери в размер на 50 лв. месечно. Мярката бе лансирана от правителството в помощ на най-уязвимата група по време на COVID-кризата.

От началото на следващата година се увеличава и максималният размер на получаваните една или повече пенсии от 1200 лв. на 1440 лв. месечно. За пенсиите, отпуснати до 31 декември 2020 г. се предвижда осъвременяване с 5% по т.нар. швейцарско правило. Средният размер на пенсията на един пенсионер през 2021 г. се предвижда да достигне 488,97 лв., което е ръст с близо 77 лв. или 18,6 на сто спрямо сегашната ѝ стойност.

Окончателно: Минималната пенсия става 300 лв.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 610 лв. на 650 лв. Минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители се запазва на 420 лв. Максималния осигурителен доход за всички осигурени лица от 3 000 лв. също се запазва. Остава същата и помощта от 380 лв. за отглеждане на дете до 2-годишна възраст.

Веднага след приемането на бюджета, народните представители пристъпиха и към централния бюджет на републиката, като в минутите до края на удълженото заседание от трибуната се четат докладите. Разглеждането и приемането на текстовете от бюджета ще продължи в сряда.

Има всички основания да се очаква, че с приетия законопроект ще се постигне чувствително увеличение на доходите на възрастните хора у нас през следващата година. Това заяви пред депутатите министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Социалният министър благодари на всички депутатите, подкрепили параметрите на бюджета на Държавното обществено осигуряване и подчерта: „Не е никак пресилено да се твърди, че с това ваше решение станаха реални важни политики, водещи до укрепване на социалната защита за милиони български граждани. От 1 януари 2021 г. близо 770 хил. пенсионери с пенсии в минимални размери, ще получат увеличение на пенсията с 20 на сто. Увеличението на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се отрази благоприятно на доходите на още около 230 хил. пенсионери“.

„Радвам се, че успяхме да ви убедим, че тези параметри не жертват финансовата стабилност на ДОО, нито в краткосрочен, нито в дългосрочен план“, отбеляза още тя.

Деница Сачева увери, че по-големите разходи в системата на общественото осигуряване не са изцяло за сметка на допълнителен трансфер централния бюджет. Една немалка част – 55 на сто, се покрива от увеличените приходи от осигурителни вноски.

Тя определи приетият бюджет като разумен и реалистичен, който ще съдейства за по-българското възстановяване на икономиката и пазара на труда. „Чрез този бюджет се прави важна крачка напред към заздравяване на архитектурата на българския пенсионен модел, а това е нещо, от което са заинтересовани всички български граждани“, смята Сачева. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.