Външният министър на Швеция Ан Линде е разговаряла с иранския си колега

Швеция призовава Иран да отмени екзекуцията на медицински изследовател.
Външният министър на Швеция Ан Линде е разговаряла с иранския си колега и е възразила срещу планираната екзекуция на иранско-шведски професор, осъден на смърт по обвинение в шпионаж, съобщи АФП.

Линде публикува в Twitter информация за проведения разговор. Тя се е свързала с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф след съобщение, че Иран се готви да екзекутира Ахмадреза Джалали- специалист по спешна медицина.

Въоръжен и пиян взе деца за заложници в Русия

"Швеция денонсира смъртното наказание и работи срещу изпълнението на присъдата на Джалали", написа Линде в Twitter.

Джалали, който работеше в Каролинския институт в Стокхолм, беше арестуван по време на посещение в Иран през април 2016 г.

Впоследствие е признат за виновен, че е предал на разузнавателната агенция на Израел Мосад информация за двама ирански ядрени учени, довела до убийството им.

Докато е в затвора, през февруари 2018 г. Джалали получава шведско гражданство - само месеци, след като смъртната му присъда е потвърдена от Върховния съд на Иран.

Той твърди, че е наказан заради отказа си да шпионира за Иран, докато работи в Европа.

Въоръжен взе заложници в кредитна организация

Адвокатите му също заявиха, че са били блокирани да представят становища преди заседанието на Върховния съд.

Смъртната присъда на Джалали беше широко осъдена от правозащитни групи, включително Amnesty International и от експерти по правата на човека в ООН.

Съпругата на затворения академик заяви във вторник пред агенция TT, че мъжът й е преместен в друг затвор, където ще очаква присъдата си изолирано, което показва, че предстои екзекуция. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС