Защо сме първи по смъртност?

„Като лекар смятам, че по-сериозни мерки трябва да бъдат въведени, но причината за това е най-вече, че настоящите не се спазват. От медицинска гледна точка това е абсолютно задължително, за да се контролира ходът на заболяването“. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ зам.-директорът на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и зам.-председател на БЛС проф. Николай Габровски.

Отново рекорден брой излекувани от COVID-19 за денонощие

Той изтъкна, че страната ни е имала един относително либерален режим на рестрикциите, свързани с овладяването на пандемията. Като основен проблем в обществото професорът посочи, че липсва единно отношение към спазването на мерките.

„Струва ми се, че всички изказвания относно тежестта на мерките доведоха до това, че повече хора бяха недисциплинирани. Мерките са ефективни, само когато се спазват от цялото общество. Ако 10 от 100 души не ги спазват, то застрашени са и останалите 90. Именно защото 10 души не искат да носят маски, сега ще трябва да ходим със скафандри“, каза проф. Габровски.

Той коментира и високата смъртност в страната през последните дни.

„Според мен въпросът защо имаме толкова голяма смъртност трябва да бъде зададен на хората, които твърдяха, че такъв вирус няма, че маските са излишни и палеха маски по площадите. Експертите твърдим от самото начало, че COVID-19 е много сериозен и потенциално смъртоносен. Трябваше да се следват едни не чак толкова сложни правила“, добави специалистът.

Професорът добави, че в неговото лечебно заведение има заболели медици. Те се откривали на ежедневна база. Специалистът обясни, че повечето от тях се заразяват извън болницата, където рискът е значително по-голям. Ако в болницата мерките се спазвали, там рискът от зараза бил относително нисък.

Директорът на болницата в Каварна хвърли оставка

"В самото начало смятахме, че сме подготвени, докато не влезе първият пациент. Мисля, че и колегите общопрактикуващи лекари трябваше да направят огромна трансформация в работата си, но това не може да стане изведнъж. Не всичко е идеално, но затова трябва да бъдем солидарни", каза проф. Габровски.

Повече по темата гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.