Според председателя на НФСБ трябва да се въведе финансова компенсация за всички потърпевши

НФСБ също изразиха позиция относно новите мерки. Според председателя на партията Валери Симеонов те са изключително необходими и адекватни.

Извънредни мерки от петък (ВИДЕО)

„Доволни сме, защото според нас такива ограничения като КПП-та не са необходими. Сегашните мерки са много по-прагматични и ефикасни. Новото е, че не се затварят малките търговски обекти. Заставаме зад тези мерки”, заяви той.

От НФСБ не са удовлетворени от това, че още на 4-5 ноември са „изиграли ролята на лошите пророци”.

„Още тогава настоявахме за това. Прекалено дълго време си затваряхме очите, че децата са преносители на вируса. Изразяваме своето огорчение от късното решение на правителството”, каза още Симеонов.

Борисов: Доказаният ефект срещу COVID-19 е само един - намаляване на социалните контакти

Той обърна внимание и на липсата на задължителни съпътстващи икономически мерки. Според него трябва да се въведе финансова компенсация за всички потърпевши, тя  трябва да е 80% от оборота за същия период през миналата година.

От НФСБ са поставили и въпроса за работата Народното събрание - преминаване към дистанционна работа, дистанционно гласуване. В парламентарната група на партията потърпевши са 20%, двама са в тежко състояние. 50% от ВОЛЯ са болни. Симеонов сигнализира, че депутатите на БСП не спазват мерките, свалят маските си трайно, 1/3 от тях поставят маската неправилно - носът им е навън. 

От БСП пък разкритикуваха от парламентарната трибуна, че държавата е затворена, без да има ясно разписани икономически, финансови и социални помощи. С този мотив те отново опитаха да спрат разглеждането на бюджета.

"Правителството на Борисов затвори държавата - без да осигури грижа за хората. Борисов говори гръмко и обещава помощ, но тези обещания са голи думи. Обещаните мерки на правителството не са осигурени в бюджета на правителството. Заблуждавате хората, спрете гласуването на този бюджет", заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Докато депутатите се караха за бюджет и мерки, независимият народен представител Павел Шопов над час отказа да сложи предпазната си маска. Заради това бе отстранен от пленарната зала.

Депутатите продължават с разглеждането на бюджета, като вече одобриха 15% увеличение за пожарникари и полицаи.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.