Този симптом се появява преди загубата на обоняние

Учени от университета в Барселона посочиха кои са най-ранните признаци за заразяване с COVID-19. Това са сухотата и неприятното усещане в носа, пише РИА Новости. Този симптом се появява преди загубата на обоняние от страна на инфектирания.

Проучване: Заразените с COVID-19 пренасят болестта през първите пет дни

Учените отхвърлиха хипотезата, че загубата на обоняние е свързана с прекратяване на работата на бокаловидните клетки, които помагат на молекулите одоранти да се прилепват към съответните рецептори.

Необичайно свойство на коронавируса изненада специалистите

Изследванията установили, че около 70 процента от тестваните от групата с COVID-19 в ранните стадии на заболяването изпитвали странно чувство за сухота в носа. Половината от участниците го сравнили с усещането, че все едно им е била направена промивка на носната кухина. Тези симптоми се появявали в продължение на 12 дни и по време съвпадали или предшествали загубата на обоняние и вкус.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА