Коментари имаше и по новината за затягането на мерките срещу разпространението на COVID-19

Депутатите продължават да гласуват текстовете от Закона за държавния бюджет за следващата година. На второ четене е приета финансовата рамка. В нея е очертан дефицит от 5 млрд. лева. Заложените приходи са над 47 млрд. лева, а срещу тях трябва да изхарчим над 52 млрд. лева. В тези сметки не влизат новите мерки на правителството и новата помощ за бизнеса.

Коментари имаше и по новината за затягането на мерките срещу разпространението на COVID-19.

Още по-строги мерки поискаха от партията на Валери Симеонов,  като затваряне на парковете и детските площадки.

„Аз лично имам две приятелски семейства, които пострадаха, защото децата им се разболяха, като се качваха на пързалките. Те са огнища”, заяви Валери Симеонов.

Коалиционният партньор в управлението определи взетите сега мерки като закъснели. Настоя и за нова помощ за затворения бизнес, която да замени сегашната мярка 60/40.

„Компенсацията трябва да е 80% от оборота за същия период през миналата година, ако през последните 3 месеца са работили”, заяви Валери Симеонов.

Валери Симеонов: Новите мерки са изключително необходими и адекватни

Помощ за бизнеса поискаха и от БСП. И направиха опит номер 2 да отложат гласуването на бюджета, за да се отрази в сметката цената на новите мерки. 

„Правителството на Борисов затвори държавата, без да осигури грижа за хората. Борисов говори гръмко и обещава помощ, но тези обещания са голи думи. Обещаните мерки на правителството не са осигурени в бюджета на правителството. Заблуждавате хората”, заяви Корнелия Нинова.

В кулоарите се чу и искане по-строгият режим да се пренесе и в парламента.

„Общият процент на болните в НС е по-голям от този извън НС. Това показва, че бърсането на дръжките и кой сложил маска, кой не - не помага”, коментира Валери Симеонов.

Час по-късно независимият депутат Павел Шопов демонстрира нагледно проблема с мерките.

А след спора за маските в пленарната зала, депутатите се върнаха към нормалния тон по бюджета за следващата година.  Гласуваните от кабинета нови мерки и поисканата от депутати допълнителна социална подкрепа не промени основните параметри на плана за хазната през следващата година.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.