Причините за високата смъртност от COVID-19 у нас

„Факт е, че България беше на първите места по смъртност от COVID-19 през последните дни. Страната ни навлезе в най-тежката фаза на пандемията. На 14-дневна база по смътност не сме на първо място. Единствената ни цел е да прекратим тренда на постоянното нарастване на заболяемостта и смъртността". Това заяви в ефира на „Здравей, България“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Не мисля, че мерките са забавени – навременни са. Има два големи проблема – недостиг на кадри в здравната система и недоверие в системата, което води до неспазване на мерките“, добави доц. Кунчев. 

Расте броят на активните случаи с COVID-19

„В света се натрупа достатъчно опит. Най-важният показател обаче остава спазването на конкретни мерки. Виетнам, Нова Зеландия, Австралия, Япония и Китай са първенците в света. Там дори няма дискусия по наложените мерки“, обясни специалистът.

Здравната система

„Здравната ни система лекува 6 600 души в момента и изписва между 1 000 и 2 000 души всеки ден, които са излекувани. Системата ще се справи, много трудно, но ще се справи и никой няма да бъде оставен на произвола на съдбата. Търсенето на компромис е най-трудното в тази пандемия. Сигурно можеше мерките да бъдат въведени по-рано или да са по-строги, но виждаме как се приемат и какви са реакциите. Няма как да не отчитаме това“, каза още доц. Кунчев. 

За разхлабването на мерките и училищата

"От 21 декември ще се предприемат мерки за смекчаване. Най-амбициозният ни план е да ги намалим с 30-35%, което е много трудна работа. Най-добре е да навлезем в плато и да се прекрати процесът на увеличаване на смъртността и заблеваемостта. В период на пандемия от нов вирус неправилен е начин на планиране според прагове на заболеваемост. Учим се, работейки. В зависимост от резултатите, които получаваме, преценяваме какви мерки да се предприемат. Смятаме най-напред да се възстанови работата на детските градини, яслите и училищата за учениците от 1-ви до 5-и клас. Вероятно в последния момент – 1-2 дни преди крайния срок на мерките, ще обявим какво ще се предприеме“, каза още Кунчев.

Идеята с тези мерки е да успеем да дадем на хората нормални празнични дни, смята здравният инспектор.

„Ако някой специалист ви каже, че знае какво точно ще се случи – лъже ви. Никой не можеше да предвиди и да се подготви за всичко. Дори Швейцария е изчерпала капацитета на интензивните си отделения. Развитието на ситуацията ще ни води и при взимането на бъдещи мерки. Ще се опитаме да държим епидемията в нормални нива, докато не прекъсваме нормалните социални дейности в живота“, каза специалистът.

Анестезиолог отправи гневно обръщение към неспазващите мерките

За заразата и тестовете

По думите му числото R, което показва колко души заразява един човек, все още е повече от единица. „Ако мерките имат ефект, ще отчетем забавяне на разпространението. От около седмица активно обсъждаме въпроса за антигенните тестове. Ако съм 100% сигурен в антигенните тестове, ще поискам да ги изравним с PCR тестовете. Много зависи какви ангигенни тестове ползваме. Вече знаем, че започва да се оформя заболеваемост около 10-15%, която е скрита. Обмисляме всеки положителен антигенен тест да бъде потвърден с PCR и да се задействат всички последващи мерки. Когато той е направен в лечебно заведение, пациентът да бъде изследван за сметка на държавата с PCR. Закупили сме и разпределили немалък брой тестове. В момента сме в процедура по осигуряване на 1 млн. теста“, допълни той. 

Той изрази убеждение, че SMS-ите, имейлите и обажданията по телефона за хората, които ще са поставени под карантина, ше се узаконят. 

Повече по темата гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.